Motto: "Reversul adevărului are o sută de mii de chipuri şi un câmp de desfăşurare nelimitat" (Montaigne; Aforisme; II, 9,37)

Lupta cu minciuna seamănă până la un un punct cu lupta naturală dintre vânaţi şi vânători sau cea dintre vegetaţie şi ierbivore. Pentru supravieţuire animalele vânate trebuie să-şi perfecţioneze strategiile şi performanţele spre a scapă de prădători.

Aceştia, la rândul lor, tot pentru a supravieţui, trebuie să-şi dezvolte performanţele. Pe plan social, uman, o asemenea luptă se dă mascat între turma care trebuie mulsă şi murdarii mulgători. Necazul nostru, ca popor, seamănă cu acele plante de exterior care au fost crescute însă în interior şi au fost scoase pe nepregătite afară în soare. Primele raze de soare le ard la propriu. Poporul român a ieşit din minciuna comunistă în libertatea mlaştinii plină de crocodili, nepregătit, fără reflexe sociale adaptate noilor condiţii sociale, nepregătit pentru noile specii de minciuni, cu mult mai virulente decât minciunile comuniste. Exact cum din popoarele Lumii Noi, a Americilor, au murit cu milioanele, nu de arme, ci de bolile aduse de europeni şi faţă de care nu dezvoltaseră imunitate.

Minciuna la ora actuală este o armă psihologică. Îmbrăcând forme inaparente, de-a dreptul "nevinovate", sau chiar vorbind în numele "adevărului" şi "dreptăţii", ea se strecoară în mintalul colectiv, generând, uneori simpatii, alteori (cel mai adesea) antipatii cu efect pe termen lung. A deveni paria în conştiinţa popoarelor, a fi stigmatizat cu vicii şi trăsături care dau fiori oamenilor înseamnă a te lega de mâni şi de picioare, a nu te mai crede nimeni orice ai face, a nu mai avea acces la facilităţile pe care oriunde şi oricând credibilitatea şi simpatia ţi le dau.

Unui asemenea proces de demonizare şi stigmatizare de dinainte cu cel puţin 10 ani de ruptura din decembrie este supus poporul român. Trei sunt căile, sau mijloacele, acestui diabolic proces de anihilare a românilor. Unul este extern, al doilea este TVR, al treilea este ceandalaua. Periodic, sistematic, la televiziuni din Elveţia, Franţa până în Anglia, apar atacuri dure de imagine la adresa românilor. Aşa este ultimul film pentru televiziune din Anglia. Urmăriţi ultimii 30-35 de ani şi veţi surprinde apariţia sistematică. Nici un oficial nu a avut curajul şi demnitatea de a răspunde aşa cum se cuvine acestor atacuri, al căror ecou se propagă, precum undele în apă, în lumea largă. Credeam că neamţul Iohanis are mai multă demnitate, dar deocamdată nu răsare. TVR-ul? Fiecare a văzut în ultimele zile la ora de ştiri, de maximă audienţă, anunţurile: "În România la fiecare 3 minute dispare un copil!", "În România 417 criminali circulă liberi printre noi". Ei bine, minciuna cât Himalaia este preluată de mass-media din întreaga lume. Concluzia: "România este una din cele mai nesigure ţări de pe pământ, este iadul însuşi. A te duce acolo trebuie să fii nebun!".

Ce altceva poate gândi un om obişnuit din lumea largă? Care este adevărul? Păi copil la 3 minute înseamnă 20 copii/oră x 24 ore = 480 copii/zi x 30 zile =14.400 pe lună x 12 luni = 172.800 copii/an x 10 ani  = 17.280.000 copii în 10 ani. Câţi locuitori are România? Ce părere aveţi, a existat această grozăvie sau afirmaţia TVR este o minciună ordinară? Da, dar ce va persista în mintea sutelor de milioane de oameni care au citit ori auzit ştirea, preluată de mass media lumii? Şi cum să nu o creadă dacă ea este oficial românească. Departamentul de ştiri al TVR a făcut un rău imens poporului român în acest un sfert de veac de "televiziune liberă" (dar mercenară!).

De câte ori aţi asistat la ştirile TVR la prezentarea de ştiri pozitive, la prezentarea de performanţe (câte au fost!!) din societatea românească? Cu cât timp acordat? Cu ce frecvenţă şi repetiţie? Ce păreri culeg reporterii TVR? De la babe ţinându-se de garduri şi de la ultimii mahmuri traşi în căruţe de gloabe muribunde? Aceasta este difuzată ca "părerea românilor". Chiar aceasta este populaţia reprezentativă a poporului român? Sau, dacă punem altfel problema, acestea sunt exemplele demne de urmat în gândire de către marea masă?  Sau ultima minciună "Chevron se retrage, pentru că nu este prea rentabil..." Minciuni. Adevărul este că au sfeclit-o la ei acasă, în America.

Fracturarea hidraulică s-a soldat cu serii de cutremure în Ohaio, în martie 2014. Cercetătorii care au analizat cutremurele şi au tras concluzia au publicat studiul, pe care oricine îl poate citi pe internet (Robert J. Skumal, Michael R. Brudzinski, Brian S. Currie; Earthgnasek induced by hidraulic fracturing in Poland Township, Ohaio; Bulletin of Seismological Society of America; february, 2015). Seria a cuprins 77 de cutremure în intensitate crescândă.

Drept urmare, oficialităţile locale au solicitat şi impus sistarea imediată a lucrărilor. Ce ar fi făcut un guvern român, pe care îl doare în şpiţ, în cot, în idee şi în alte părţi de populaţie? Ia ghiciţi? Doar s-a văzut! Roşia Montana a fost abandonată? Aiurea. Când ataci fără succes,  te retragi ca să te regrupezi şi să-ţi schimbi tactica. Ce va face guvernul român de atunci? Afacerea este la fel de murdară şi de periculoasă, dar cu mult mai păguboasă decât exploatarea gazelor de şist. Dar, atunci dezastrul nu va putea fi oprit. Singura soluţie este ca populaţia să îşi cunoască cu adevărat interesele şi să înveţe să citească printre rânduri şi printre cuvinte, să nu uite că ciupercile otrăvitoare sunt frumos colorate pentru a ademeni şi a înşela, că cel mai duios dans şi cea mai delicată unduire o oferă şerpii când se curtează!