Ministerul Educaţiei confirmă fraudele de la Universitatea Oradea(III)
În luna octombrie 2006, Ministerul Educaţiei a demarat o serie de verificări la Universitatea din Oradea, în urma cărora s-a constatat atât eliberarea unor diplome de Studii aprofundate în domenii medicale la specializările Naturopatie, Chiropractică, Aplicaţii în kinetologie şi Osteopatie unor studenţi şcolarizaţi la European Institute of Technology din San Marino, instituţie de învăţământ superior privată, neacreditată şi nerecunoscută la nivel european, dar şi grave nereguli în privinţa şcolarizării studenţilor străini la Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, consemnate ca atare în actul de control:
Conţinutul Procesului verbal din data de 23.06.2006 al şedinţei Consiliului facultăţii în care s-a luat decizia exmatriculării celor 38 de studenţi din motive de absenţe (uneori 100%) este subiect de controversă între membrii Consiliului, conform Procesului verbal din data de 14.09.2006 al şedinţei Consiliului, redactat în două variante.
Referitor la această şedinţă, secretara şefă dă o declaraţie decanului interimar prin care refuză să se implice în redactarea procesului verbal. Menţionăm că notiţele care au stat la baza redactării procesului verbal sunt cvasiilizibile şi aparent scrise de două persoane.
În ciuda unor divergenţe asupra poziţiilor exprimate de membrii Consiliului facultăţii, toată lumea este de acord că şedinţa nu a întrunit cvorumul necesar adoptării de hotărâri. Acest fapt este confirmat şi de adresa Senatului Universităţii nr. 9897/15.09.2006 către facultate, adresă prin care, pe lângă constatarea nulităţii hotărârii adoptate din lipsă de cvorum, Senatul atenţionează şi asupra faptului că o decizie de exmatriculare nu se poate lua decât la sfârşitul anului universitar, conform prevederilor regulamentelor în vigoare.
Cu toate că regulamentele universităţii sunt clare în privinţa momentului în care se pot face exmatriculări, iar adresa Senatului exprimă fără dubii acest lucru, am constatat că în unele cataloage, în dreptul unora dintre studenţii "exmatriculaţi", figurează menţiunea "exmatriculat". În plus, în cataloage apar şi note ale studenţilor "exmatriculaţi", ceea ce infirmă faptul că aceştia au fost absenţi tot anul universitar.
Datorită completării greşite a cataloagelor cu menţiunea "exmatriculat", unele cadre didactice nu i-au mai primit pe studenţii în cauză la examene începând cu sesiunea din luna iulie, iar altele au ignorat această menţiune, acordându-le note.
Conform declaraţiilor celor trei secretare prezente la facultate în timpul discuţiilor cu comisia, rezultă că acestea au completat cataloagele fiind "îndrumate" sau "obligate" de secretara şefă a facultăţii. Referitor la acest fapt, există declaraţia domnului prof. Ifrim, decan al facultăţii în momentul luării deciziei de exmatriculare, în care se menţionează: "Am oprit intrarea în examene şi finalizarea anului şcolar de către studenţii italieni care au avut absenţe peste 20% din ore". Menţionăm că o astfel de decizie este contrară inclusiv prevederilor din regulamentul propriu al facultăţii.
Decanul interimar, prof. univ. dr. Adrian Maghiar, a declarat că, în conformitate cu prevederile regulamentelor în vigoare, în şedinţa Consiliului facultăţii din data de 18.09.2006 s-a aprobat refacerea activităţilor didactice la care studenţii au absentat, cu acordul şefilor de catedră/disciplină, menţionându-se că aceasta reprezintă o condiţie de intrare în examen. Cererile studenţilor nu au putut fi prezentate, deoarece, conform declaraţiei decanului interimar, erau încuiate în biroul secretarei şefe care lipsea de câteva zile.
Din discuţiile purtate cu conducerea universităţii a rezultat că, urmare a faptului că unii studenţi nu au mai fost primiţi la examene încâ din sesiunea de vară (sesiune normală cuprinsă în planul de învăţământ) din cauza înscrisurilor greşite din cataloage, prin pct. 4 din Hotărârea Biroului Senatului, nr. BS 61/25.09.2006, se aprobă la Facultatea de Medicină şi Farmacie o sesiune de restanţe, fără taxe, în perioada 01-15.10.2006.
Referitor la situaţia secretarei şefe şi la absenţa acesteia, precizăm: secretara şefă de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, doamna Orac Elena, este pensionară, reangajată cu contract de muncă pe durată determinată, începând cu anul 2004. De la 1 august 2006 ultima prelungire a contractului a expirat. De aceea, salariul doamnei Orac nu a mai fost plătit din luna august, chiar dacă aceasta a transmis pontajul. Acest pontaj nu este însă semnat şi de decanul facultăţii. Nu rezultă dacă doamna Orac şi conducerea facultăţii au fost informaţi asupra acestei probleme.
În plus, menţionăm că la data sosirii comisiei doamna Orac lipsea de mai multe zile, fără să fi anunţat conducerea, fără să fi predat gestiunea sau cheia camerei în care îşi desfăşura activitatea şi unde sunt ţinute documentele facultăţii. La solicitarea comisiei de a se proceda legal la deschiderea şi inventarierea documentelor, domnul prof. Ifrim a precizat că doamna Orac i-a transmis cheile în urmă cu trei zile şi nu este cazul să fie deschis biroul în absenţa ei, fiind mai bine să se aştepte revenirea doamnei Orac. În această situaţie, comisia a recomandat decanului interimar sigilarea biroului, fapt care s-a şi petrecut. (va urma)
Comentarii
Nu există nici un comentariu.