Mintea aleşilor cea de pe urmă: Schimbarea denumirii este împotriva firii
Pe masa consilierilor locali orădeni s-au aflat ieri mai multe proiecte de hotărâre privind schimbarea denumirii unor obiective importante din oraş. Cu toate că în urmă cu câteva săptămâni chiar viceprimarul Oradiei, Mihai Groza, anticipase parte din aceste redenumiri, ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local Oradea, inclusiv consilierii PD-L au adoptat o altă poziţie. În final, niciun dintre modificările propuse fie de Asociaţia Tineretului Maghiar din Ardeal, fie de UDMR Bihor nu a trecut, ele fiind amânate.
Mai catolici decât papa?!
Prima dintre propuneri, venită din partea Asociaţiei Tineretului Maghiar din Ardeal, a vizat schimbarea denumirii Pieţei Unirii în Piaţa Szent Laszlo, respectiv a Parcului Bălcescu, în Grădina Rhedey. Împotriva acestei schimbări s-au pronunţat mai multe instituţii de cultură din Oradea, care şi-au motivat avizul negativ apelând la argumente istorice. "Denumirea de Piaţa Unirii a devenit tradiţională, deci a-i schimba numele ar însemna să-i modificăm simbolul pe care îl reprezintă. Chiar statul maghiar a păstrat denumirea de Piaţa Unirii în perioada septembrie 1940 - octombrie 1944", se arată în documentul înaintat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor. Acest punct de vedere a fost întărit şi de poziţia executivului orădean, care a adus şi un alt argument împotriva schimbării denumirilor. "Un important număr de agenţi economici, bănci, cabinete etc ar fi nevoite să-şi schimbe adresa", se arată în raportul de specialitate. Motiv pentru care executivul orădean nu a fost de acord cu această denumire, aceeaşi poziţie adoptând-o şi parte dintre consilieri.
Un pod prea îndepărtat
Un alt proiect care a agitat spiritele a fost atribuirea unor noi denumiri pentru şapte poduri din oraş. Podul Dacia urma să se denumească Podul Cetăţii, pentru Pasarela de lângă Aleea Gojdu s-a propus denumirea Pasarela Intelectualilor - Garasos Hid; Podul de la Piaţa Ferdinand urma să fie denumit Podul Sfântul Ladislau; Pasarela de la Centrul de Calcul ar purta numele de Pasarela Mihai Eminescu; Podul Densusianu s-ar denumi Podul Europa, iar Podul de la Pontoane ar purta numele de Podul Emanuil Gojdu. Pentru ca aceste modificări să poată opera, executivul orădean a fost nevoit să solicite avizul Comisiei Judeţene Pentru Atribuirea de Denumiri. Aceasta a fost de acord cu acordarea denumirii Podului Cetăţii în unanimitate. De asemenea, aceeşi comisie a propus ca Pasarela Intelectualilor să poarte denumirea de Puntea Gojdu-Loranffy. În ce priveşte atribuirea Podului de la Primărie a numelui de Sfântul Ladislau, trei dintre membrii Comisiei, Szabo Odon, consilier judeţean, Crăciun Parasca de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Bihor, precum şi Elisaveta Roşu de la Inspectoratul Şcolar au fost pentru această denumire. S-au împotrivit Cornel Durgheu, profesor la Facultatea de Arte Vizuale, şi Dumitru Draica, profesor la Facultatea de Litere. Avizul comisiei este doar unul consultativ, decizia de a atribui aceste denumiri revenind consilierilor locali. În aceste condiţii, ieri, la şedinţa de CLO au avut loc discuţii aprinse. "Propunerea nu ţine cont de realităţile demografice. E o propunere care, în loc să aştearnă liniştea, vine să tulbure apele. Nu mai trebuie să scormonim în trecut, ci să privim spre viitor, spre Europa" a cerut Mihai Drecin, consilier PRM. Aceeaşi poziţie au adoptat-o şi liberalii care, ţinând cont de faptul că lângă podul de la Primărie se află Piaţa Unirii, statuia lui Mihai Viteazul, respectiv Piaţa Ferdinand, au susţinut că podul ar trebui să poarte numele de Podul Unirii. Consilierii PD-L au venit cu propunerea de amânare a materialului, ceea ce a stârnit nemulţumirea consilierilor maghiari. "În urmă cu câteva luni, chiar primarul Groza a venit cu propunerea de schimbare a denumirii acestor poduri. Nu înţeleg de ce brusc această schimbare", s-a întrebat Pasztor Şandor, consilier UDMR.
De această dată, opoziţia partidelor româneşti a ştiut să se solidarizeze, aşa că proiectul de hotărâre a fost amânat. La fel au fost amânate şi următoarele proiecte: cel de atribuire a numelui lui Sonnenwirth Miklos Bazinului Acoperit, respectiv Iuliu Bodola, Stadionului Municipal.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.