Fericit cel sărac cu duhul! Adevărat. Dar, eu unul prefer să fiu mai puţin fericit decât sărac cu duhul. Acesta este fericit nu doar pentru că nu înţelege, dar şi pentru că uită azi ce a mâncat ieri. Prefer să nu uit şi să înţeleg, chiar dacă acest lucru favorizează reverberarea durerii. Unde vreau să ajung cu aducerea de minte?

Păi, îmi aduc aminte ce zarvă "de la om la om" şi de la Radio Vocea Americii la Europa liberă se făcea pe tema dispariţiei satelor româneşti sub buldozerul comunist. Îmi aduc aminte ce "înfrăţire continentală", de la sat la sat, de la cătun la cătun, şi cum veneau fraţii săteni de peste ţări şi mări la înfrăţiţii lor, cum, după ruptură, dragii de ei, se oboseau prin podurile oamenilor scotocind după vechituri. Lucruri aruncate pe care le luau "uimiţi", dându-le copiilor creioane şi caiete colorate, precum colonizatorii, mărgele de sticlă la băştinaşii care le dădeau aur. Ce ştiau ţăranii neumblaţi pe la magazinele de antichităţi? A căzut regimul, a devenit sigur că e dispărut, au dispărut şi fraţii. Azi, nu după mulţi ani, dispar sate româneşti cu adevărat, cu zecile sau sutele. Se mai agită cineva? Îi pasă Europei că dispar? Dar credeţi că le pasă atunci de satele româneşti? Să fim serioşi! Era cea mai eficientă armă psihologică. Era una din formele de manipulare a mentalului colectiv, de canalizare a nemulţumirilor populaţiei. Nu regret regimul şi mă refer doar la aspectele tehnice de manipulare. Credeţi că acum stăm mai bine? Un exemplu. Zilele trecute, la TVR1, la ora de audienţă maximă, perorări cu repetări cum că 30% dintre copiii români se nasc în afara căsătoriei sau în uniune consensuală (adică "ce vă mai trebuie acte, familie etc..."). Vă rog să examinaţi anuarul statistic al României din 2002 (recensământul). Femeile care trăiesc în uniune consensuală sunt sub 2% din populaţia feminină a ţării, iar cele care au şi copii, trăind în concubinaj, sunt sub 1,5%. Ei bine, nu-i întreb pe mincinoşii de la TVR, vă întreb pe dumneavoastră, cum pot 1,5% dintre femei să nască 30% din copiii ţării? Este simplu să plăteşti nişte figuranţi care să rostească nişte fraze pe care i le scrii. Se sugerează prin aceasta că progresul se lipseşte de familie, că familia este o noţiune deşartă, că familia este un contract de care nu mai ai nevoie... Pui un ticălos, în necunoştinţă de cauză, să afirme că pentru copil este totuna dacă are tată, nu are tată etc... Ca psihiatru, vă spun că există studii care demonstrează riguros că asemenea copii sau copiii crescuţi după divorţ au de două ori mai mari şanse de a trece în viaţă prin spitalul de psihiatrie. Iar a doua zi după minciuna (manipularea) cu copiii născuţi în concubinaj, dai pe post la aceeaşi oră discursurile "coloanei a cincea" care se ocupă de 17 ani de promovarea scăderii natalităţii. Ca români "metodele voastre de concepţie sunt depăşite, vă dăm noi metode eficiente şi vă sugerăm să întrerupeţi sarcina, că aveţi prea mulţi copii!". Pe cine deranjează numărul de români? Cine stă în spatele acestor manipulări? Cine face politica de cadre în TVR? Chiar şi acele sondaje cu Da şi Nu sunt un mijloc de manipulare extrem de eficient. Acolo unde nu am interes dau ceea ce vine. Acolo unde am interes, nu contează cine votează, contează cine numără voturile. Două lucruri aş vrea să se reţină:
1. Că avem obligaţii faţă de înaintaşi şi faţă de urmaşi de a gândi pe cont propriu şi nu de ne lăsa îndopaţi precum gâştele.
2. A fi cinstit nu înseamnă a fi fraier.