Lucrările de reabilitare a noului sediu al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, situat pe strada Armatei Române, se află pe ultima sută de metri. Cu toate că antreprenorul lucrării a notificat conducerea ITM Bihor cu privire la finalizarea lucrărilor, ieri, la faţa locului constructorii mai aveau destulă treabă. Dacă lucrările la spaţiile de la parter, destinate activităţii cu publicul, şi birourile inspectorilor, amenajate la etaj, au ajuns la nivel de retuşuri, la demisol şi mansardă muncitorii încă trebăluiau de zor.

Mint(en)aş, de la Crăciun la Paşti
Lucrările la clădirea repartizată încă din 2005 ITM Bihor au demarat în cursul lunii decembrie 2007. Conform contractului încheiat cu firma CIAC, reabilitarea imobilului ridicat în 1891 trebuia finalizată la începutul lunii iunie 2008. Una dintre cauzele care au dus la întârzierea lucrărilor este şi faptul că faţă de proiectul iniţial au trebuit executate noi lucrări de rezistenţă şi de extindere. Astfel, faţă de valoarea iniţială a contractului, stabilită la 3 milioane lei, s-a cerut o suplimentare cu 188.193 lei. În plus, inspectorul şef al ITM Bihor, Liviu Lupea, a mai invocat o cauză: lipsa de entuziasm a muncitorilor, care a dus, la rândul ei, la alte câteva săptămâni de întârzieri. Pentru acest din urmă motiv, firmei CIAC i-au fost aplicate penalităţi.

Numai cine nu munceşte nu greşeşte
Noul termen până la care întreaga investiţie trebuia predată era 8 octombrie a.c. Cu toate că CIAC a notificat ITM Bihor cu privire la finalizarea lucrărilor de reabilitare şi a cerut convocarea comisiei de recepţie, ieri o vizită la noul sediu a relevat faptul că lucrările nu sunt finalizate în întregime. Dacă la parter şi etajul I mai sunt de făcut, ici-colo, câte o finisare, la mansardă şi demisol mai e destul de lucru. În plus, sunt câteva aspecte care nu pot fi trecute cu vederea: parchet cu denivelări, placaje din tavan fisurate, pereţi găuriţi, cabluri electrice ieşite în afară, zugrăveli neterminate etc. Inspecţia de şantier s-a desfăşurat şi în prezenta lui Ioan Mintaş, patronul CIAC, care nu a scăpat de ironiile şi criticile acide ale inspectorului şef al ITM. "Până la data la care comisia de recepţie va fi convocată vom finaliza toate aceste retuşuri. Nu mai avem foarte mult de lucru", a precizat Ioan Mintaş.

La sediu nou, orar nou...
Imobilul are o suprafaţă utilă de 2.200 mp, la demisol va fi adăpostită arhiva, la etaj au fost amenajate mai multe spaţii în care se va desfăşura activitatea cu publicul. Odată cu mutarea în noul sediu, şi activitatea de preluare a actelor se va prelungi de la ora 13.00 la 16.00. La etaj au fost amenajate birourile personalului şi conducerii, iar podului i s-a dat o nouă funcţiune. Aici au fost amenajate două săli, cu o capacitate de 50, respectiv 100 locuri, unde vor putea fi organizate întâlnirile cu angajatorii. Totodată, spaţiile de la mansardă vor fi puse la dispoziţia Centrului de Perfecţionare Profesională, care va putea desfăşura aici cursuri de pregătire a inspectorilor de muncă.

Activitatea la noul sediu va putea începe în câteva săptămâni, inspectorul şef al ITM declarând că nu mai acceptă nicio decalare a termenului de recepţie.