Zilele trecute a apărut un sondaj INSOMAR, conform căruia dl Băsescu conduce în opţiunile de vot pentru postul de preşedinte cu 58%, iar PD-L e pe primul loc, cu 38%, în intenţia de vot pentru parlamentare. Sondajul a fost întâmpinat imediat cu neîncredere, pe cât pot spune, tocmai din pricina acestor cifre. Institutul de sondare e acuzat că le-ar fi umflat, la comanda lui Sorin Ovidiu Vântu, eventual chiar la comandă de la Cotroceni, ca să iasă bine preşedintele şi partidul său.

Argumentul pentru această acuzaţie se bazează pe precedent: s-au mai văzut sondaje trucate, s-au mai văzut sondaje în care PD ieşea mult mai bine decât a ieşit în alegeri. Ambele afirmaţii sunt reale. Se ştie că sondajele pot fi manipulate (mai ales de cei care le plătesc), e uşor să demonstrezi că astfel de alterări de rezultate s-au făcut, de exemplu din diferenţa mare între rezultatele obţinute de diferite institute. De asemenea, e adevărat că există precedente la alegerile din 2007. Or... tocmai aici e problema. La alegerile europarlamentare am avut PD creditat cu 35,37 sau 38%. Însă aceste cifre au fost furnizate de trei institute de sondare diferite, INSOMAR-ul lui SOV nefiind printre ele! A considera că toate aceste trei institute au conspirat la comandă politică şi şi-au trucat datele sondajelor în sprijinul PD este la fel de deplasat ca acuzaţia cu semn contrar, adusă după alegerile respective de dl Boc, şi anume că cele trei institute ar fi conspirat la comandă politică să falsifice datele sondajelor în detrimentul partidului său.
În ce mă priveşte, merg pe explicaţia cea mai simplă: eu cred că cele trei institute nu au falsificat atunci nimic şi au publicat exact intenţia de vot pe care o sondaseră. Asta nu demonstrează că sondajul INSOMAR de acum e perfect autentic, desigur, dar lasă acuzaţia fără argument, la stadiul de speculaţie.
Pe de altă parte, asta ar trebui să le dea de gândit la fel de mult şi celor care, având încredere în datele acestui sondaj, le traduc automat în rezultatele aproximative ale scrutinului din noiembrie. În 2007, PD a avut surpriza neplăcută să câştige în alegeri vreo 8 procente mai puţin decât scorul mediu pe care i-l dădeau sondajele. Iar explicaţia pentru acest rezultat e foarte simplă: institutele sondaseră intenţia de vot, însă în alegeri intenţia declarată în sondaje nu a fost pusă în practică. În sondaje îşi declară opţiunea oameni care apoi absentează la vot, iar în acest caz, absenteismul a fost colorat politic. PD n-a reuşit să convingă o bună parte din electorat, care ar fi votat cu ei, să vină la vot. Ce garanţie există că nu va păţi la fel şi la următoarele alegeri? Ce garanţie este că scorul real nu va fi mai mic decât cel sondat, poate cu 10 sau poate cu 12%?

Pe scurt, exemplul sondajelor şi rezultatului de la alegerile parlamentare ar trebui să dea de gândit şi celor care sunt convinşi că sondajul a fost trucat de institut, şi celor care cred că intenţia de vot astfel sondată se va transforma în rezultate la alegeri.