Conflictul de la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Bihor se acutizează cu fiecare zi, mai toate forţele politice coalizându-se în vederea declanşării procedurilor de demitere a preşedintelui CJ Bihor, Radu Ţîrle. Ieri, aleşii judeţeni au făcut un nou pas în acest sens, solicitând constituirea unei comisii de anchetă a activităţii conducerii judeţului.

Neînţelegerile dintre preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, şi cei doi vicepreşedinţi ai săi, Dumitru Voloşeniuc şi Kiss Alexandru, a îmbrăcat haina ridicolului. În timp ce, în ultimul an şi jumătate, în Bihor nu s-a făcut nicio investiţie majoră, cei trei capi ai judeţului nu fac decât să se "dueleze" verbal prin comunicate de presă. Mai mult, preocupările majore ale acestora vizează dreptul de folosinţă asupra autoturismelor de serviciu sau starea biroului preşedintelui CJ Bihor, după orele de program, mai exact dacă trebuie sau nu sigilat. În această atmosferă plină de tensiune, angajaţii CJ Bihor primesc dispoziţii contradictorii, când de la un şef, când de la altul, iar în concluzie nimeni nu mai face nimic. Tragic este că Radu Ţîrle a rămas fără suţinerea propriului partid, de această situaţie profitând din plin UDMR, dar şi PD-L, care speculează această fisură. Sub pretextul că doar din presă află consilierii judeţeni că la nivelul CJ Bihor există probleme, consilierul PD-L Ionel Avrigeanu a solicitat înfiinţarea unei comisii care să ancheteze activitatea conducerii CJ Bihor. Mingea odată ridicată la fileu a fost prinsă din zbor de către reprezentanţii UDMR, care s-au arătat deosebit de încântaţi de ideea unei comisii de anchetă. "Scandalurile dintre preşedinte şi vicepreşedinţi au un efect negativ asupra rezultatelor judeţului. În scurt timp, Bihorul va fi în faliment", a declarat Ionel Avrigeanu. Pentru a încinge şi mai mult spiritele, vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc l-a acuzat, în plen, pe Ţîrle că a desfiinţat comisia care a atribuit lucrarea de reabilitare a DJ 792A Beliu - Tinca - Leş firmei cu oferta de 50 milioane lei, după care cea de a doua comisie, numită de Ţîrle, a declarat ca eligibilă oferta de 65 milioane lei. În replică, preşedintele CJ Bihor a declarat că Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu a găsit nimic ilegal la această atribuire. "Este o copilărie ca preşedintele şi vicepreşedinţii să ajungă să-şi vorbească numai la Tribunalul de la Haga, atât timp cât au birourile alăturate", a caracterizat Mihai Bar strarea conflictuală de la vârful judeţului. În consecinţă, toţi consilierii prezenţi, inclusiv preşedintele CJ Bihor, au fost de acord cu înfiinţarea comisiei de anchetă. Aceasta va fi formată din 5 membri: Florin Birta (PNL), Alexandru Retegan (PSD), Ionel Avrigeanu (PD-L), respectiv Szabo Odon şi Kiss Sandor Elek (ambii de la UDMR). Comisia ar avea menirea să scoată la iveală eventualele ilegalităţi pe care preşedintele CJ Bihor le-ar fi săvârşit.

Ales prin vot uninominal, procedura demiterii preşedintelui CJ Bihor este foarte complexă. Dacă, până acum doi ani, un preşedinte putea fi demis prin votul consilierilor judeţeni, acest lucru nu se mai poate realiza în prezent. Legaţi de mâini şi de picioare, pentru a scăpa de Ţîrle, colegii liberali şi cei de la UDMR se văd nevoiţi să găsească motive de natură penală care să ducă la declanşarea procedurii de demitere.