O licitaţie cu câştigător... anticipat
Terenurile pentru locuinţe, adjudecate cu 1 euro peste preţul de strigare
Visul celor 9.500 de tineri, întemeiat pe angajamentele cu implicaţii sociale ale lui Kiss, se destramă în lumina noilor realităţi economice. Valoarea de 18.000 de euro/apartament, avansată de Kiss în urmă cu un an, ce i-a făcut pe tineri să acorde credit unui astfel de proiect, s-a dovedit a fi doar o strategie pentru campania de imagine a unui preşedinte de consiliu judeţean, câtă vreme câştigătorul licitaţiei, desemnat ieri, avansează sume de la 30.000 de euro/apartament până la ... 200.000 euro.
Doi pe un balansoar
După numărate încercări de a demara acest proiect ambiţios, ieri, la sediul CJ Bihor, a avut loc cele două licitaţii pentru vânzarea terenului unde se vor ridica viitoarele cartiere de locuinţe.
Câştigătoare a fost desemnată firma Selina din Oradea, care a oferit cel mai bun preţ atât pentru suprafaţa din Calea Aradului, cât şi cea de pe Universităţii. La licitaţie a mai participat firma din Mureş Contranscom Benţa. Procedura aplicată a fost de licitaţie cu strigare, pornindu-se de la preţul minim stabilit, din pas în pas de strigare, pasul de strigare reprezentând 0,5% din preţul minim, adică 0,24 euro/mp. Pentru suprafaţa de 17.372 mp situată în Calea Aradului, preţul minim era de de 58,52 euro/mp şi în urma licitaţiei s-a ajuns la 59,72 euro/mp, iar pentru strada Universităţii, unde preţul de pornire pentru suprafaţa de 30.736 mp era de 47,88 euro/mp, s-a ajuns la 48,12 euro/mp. "Pentru terenul din Calea Aradului au fost înregistraţi şase paşi cu preţul de strigare, în schimb pentru cel din Universităţii doar doi paşi. Miza a fost doar pentru prima suprafaţă, a doua oară firma din Mureş a licitat doar aşa", a declarat preşedintele comisiei de licitaţie, Filip Cheşeli.
Cu sacii (de bani) în caruţă
În urma vânzării celor două suprafeţe, Consiliul Judeţean Bihor s-a ales cu 2,5 milioane euro pe care i-ar putea cheltui judicios pentru repararea drumurilor. Conform caietului de sarcini, reprezentanţii Selina trebuie să se prezinte în 30 de zile de la adjudecarea licitaţiei la CJ Bihor pentru semnarea contractului, urmând ca în cel mai scurt timp să se apuce de demolat şi pregătit zona, mai ales că în primul an trebuie să finalizeze 400 de apartamente. De asemenea, în al doilea an trebuie să predea alte 800 de unităţi locative, în al treilea an 1.200, iar în cel de al patrulea an, 1.600.
Kiss a fost prost consiliat
Potrivit aceluiaşi caiet de sarcini, ambele amplasamente vor trebui atacate în paralel. "Nu am avut mari emoţii pentru că ştiam că cealaltă firmă e prinsă în 11 proiecte mari în derulare. A avut interes doar pentru terenul de pe Calea Aradului. Preţul la care am adjudecat terenul nu e mare, problemele de acum încolo încep. Volumul de lucrări este foarte mare, ne apucăm să dărâmăm o parte dintre actualele construcţii şi am cerut ca măcar o parte dintre ele să le păstrăm să le folosim ca şi depozite. Costurile pentru pregătirea terenului reprezintă 4% din construcţie, iar valoarea totală a investiţiei se ridică la 200 milioane euro. Preţul pe un apartament porneşte de la 30.000 de euro şi va ajunge până la 100-200.000 euro, în funcţie de ce anume vrea proprietarul. Ce vom oferi noi va fi cu o categorie deasupra a ce există azi în Oradea. Uitaţi de caracterul social. Preşedintele CJ Bihor a fost consiliat prost în legătură cu preţurile apartamentelor", a declarat Beniamin Rus, manager general Selina. Reprezentantul firmei a mai precizat că va contacta persoanele de pe lista CJ Bihor în ordinea înscrierii încă din momentul în care se va ajunge la fundaţie şi fiecare va decide cum va arăta viitorul apartament.
"Am dorit să câştigăm, dar am făcut nişte calcule şi aveam nişte limite ca să ştiu până unde mă extind. Doar unul dintre cele două amplasamente le doream, deoarece joi am aflat că am câştigat o licitaţie la Sighişoara, care este mult mai aproape de sediul nostru. Terenurile de aici aveau nişte preţuri mari, în plus trebuia să ne ocupăm de infrastructură, demolare şi construcţie", a precizat Remus Benţa, manager general Contranscom Benţa.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.