O nouă afacere imobiliară urmează să „staţioneze' în Parcarea Independenţei
Municipalitatea orădeană se pregăteşte să dea o nouă gaură bugetului local, de această dată punând la cale o lovitură imobiliară de cel puţin 1,7 milioane euro. Obiectul acestei noi afaceri îl fac 3.500 mp teren aflaţi în parcarea de pe Independenţei. Aici conducerea municipalităţii visează să construiască o clădire multifuncţională, chiar dacă aleşii locali şi-au exprimat un alt punct de vedere.
Primăria Oradea nu este la prima tentativă de acest fel. În 2004, Primăria a mai vândut o suprafaţă de 6.700 mp, situată pe platoul fostei Pieţe Cetate la preţul 78 euro/mp, aici urmând să demareze în acelaşi an lucrările la un complex multifuncţional, prevăzut cu parcare subterană, magazine şi birouri ultramoderne. Investiţia urma să fie finalizată în 2008. Chiar dacă contractul semnat cu firma Cetatea Nouă, care între timp a fost preluat de către un al investior, Novasar, avea termene de începere şi de finalizare clare a investiţiei, municipalitatea orădeană s-a mulţumit să păsuiască la nesfârşit firmele angrenate în proiect. Mai mult, conducerea Primăriei s-a mulţumit să încaseze pe terenul situat într-o zonă centrală doar o sumă infimă, comparativ cu valoarea terenurilor din zonă.
Urmând practic acelaşi scenariu, acum executivul local şi-a propus să se lepede şi de terenul din Parcarea Independenţei. Pe suprafaţa de 3.500 mp, care va fi scoasă la licitaţie, va fi ridicată o clădire multifuncţională, cu opt etaje. Imobilul va adăposti 374 de locuri de parcare, la etajul 1 va fi amenajat un centru comercial, iar la etajul 8 va funcţiona o zonă de alimentaţie publică. Chiar dacă mai marii Primăriei Oradea declară că va fi organizată o licitaţie publică pentru atribuirea terenului, recunosc că se află în discuţii cu un investitor. În uma acestor întâlniri s-a stabilit că valoarea estimată a proiectului se ridică la 15 milioane euro. Reprezentanţii municipalităţii dau asigurări că din punct de vedere arhitectonic noua construcţie se va încadra perfect în actualul peisaj secesion ce caracterizează zona centrală a Oradiei. Rămâne de văzut dacă monolitul de sticlă va fi şi pe placul celor de la Ministerul Culturii şi Cultelor. O altă problemă care pare să reprezinte un obstacol în faţa planului municipalităţii este opoziţia consilierilor locali, care cu prilejul fiecărei şedinţe de consiliu local şi-au exprimat numeroase obiecţii faţă de acest proiect. Amăgiţi că votul lor este "doar de principiu", cu fiecare şedinţă, executivul forţează nota, sperând că, treptat, treptat, rezistenţa aleşilor va ceda. În plus, conform propriilor investigaţii ale specialiştilor din cadrul Administraţiei Imobiliare Oradea, terenul din zona centrală a oraşului este tranzacţionat la suma de 500 euro/mp, chiar dacă, potrivit agenţilor imobiliari, preţul vehiculat în zonă este chiar dublu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.