A trecut mai bine de un an de la instalarea alianței PSD-ALDE la guvernare. S-au schimbat deja două guverne și suntem la al treilea, timp în care s-au întâmplat atât de multe încât sunt imposibil de rezumat. O constantă a rămas totuși șocantă în tot acest timp: alegerea în funcțiile cheie a unor persoane de un profesionalism îndoielnic.

 

În tot acest partid cameleonic, cel mai mare și important de la Revoluție încoace, care s-a metamorfozat și a guvernat aproape mereu, chiar nu există oameni cinstiți și competenți, cu coloană vertebrală, cu carismă, oameni care să-i convingă pe toți cei care au pus ștampila pe PSD că au ales bine? Dacă sunt, de ce sunt trimiși în față agramații și incompetenții, străveziii și slugarnicii, brutele și fanaticii.

Până la urmă, ar fi în interesul PSD-ului și al românilor să conducă țara oamenii cu pregătire. Nimeni nu ar mai putea spune despre socialiști că sunt imaginea celor care îi votează, asistați sociali leneși aciuați prin crâșme comunale. Pentru că, da, așa sunt văzuți nu doar de partidele de opoziție, ci și de opinia internațională, de ziarele și factorii politici din afară. Și-ar pregăti lejer un nou mandat, pentru că opoziția este prea slabă să conteze și oamenii ar pune ștampila pe un proiect viabil, care funcționează, în detrimentul unor aventuri noi. S-a văzut asta în Cluj-Napoca, Oradea sau Timișoara, unde oamenii au preferat să meargă pe mâna edililor care au făcut lucruri, indiferent de ce au promis ceilalți.

O mână de oameni competenți ar schimba și optica Occidentului cu privire la România. În ochii lor, România este o țară profund nedreaptă. I s-a dat posibilitatea să intre în marea familie, deși este clar că nu merita și i s-au trasat principiile care sunt universal valabile pentru toți. În loc să își ia în primire locul și să facă eforturi pentru a se încadra, românul a început să bea mai mult, să tragă cu ochiul la vecina de scaun, să nu se spele pe mâini și să nu tragă apa după ce iese de la toaletă, să joace barbut în colțul camerei cu alți derbedei. Evident, dacă te comporți ca un mojic, ești tratat ca un mojic și nu mai primești desert la masă, ba chiar s-ar putea să nu mai ai acces nici la felul doi și se vor găsi și mijloace pentru a fi dat afară, în șuturi, din familie. Pentru că nu este corect ca germanul să se spetească muncind pentru bugetul Europei, iar românul să lenevească și, printr-o corupție generalizată, să fure. Germanul este muncitor, dar nu este prost. Singurii care au mai spălat ceva din această rușine au fost cei aproximativ un milion de oameni care au ieșit în stradă. Da, un milion, pentru că timp de un an au tot ieșit alți și alți oameni în toată țara, pe străzi.

Cât ar conta în acest context un premier competent, care să aibă verbul la el, care să facă lucruri, atât pentru partid, cât și pentru țară, acele lucruri care trebuie făcute pentru ca România să se schimbe în bine.

După două decenii și jumătate în care România s-a dezvoltat în detrimentul politicienilor și politicilor publice, poate ar fi cazul ca și aleșii să arate altceva. Oamenii ar pune ștampila pe un program serios de țară, indiferent de la ce partid ar veni.