Pentru unii oameni de afaceri pare mult mai rentabil să achite amenzi, decât să aştepte trei-patru luni eliberarea unei autorizaţii de construcţie. Este şi cazul firmei 3G, sancţionată cu o amendă de 5.000 de lei, după ce a fost surprinsă de organele abilitate cu lucrări finalizate în proporţie de 90% la un imobil cu destinaţie de magazin şi spaţii de depozitare, realizate, însă, fără autorizaţia aferentă...

Vorba dulce mult aduce...
Pe data de 1 august a.c., pe strada Tarcăului, situată în spatele Pieţei Decebal, lucrătorii unei firme s-au apucat timid să cureţe curţile casei de la numărul 6. Lucrările au continuat cu demolarea imobilelor din jur, ele extinzându-se şi pe strada paralelă, Menumorut. Iniţial, vecinii au fost informaţi că se face doar o curăţenie în curţile caselor, apoi s-au trezit că pereţii imobilelor dispar cu fiecare noapte, după care în zonă şi-au făcut apariţia, la intervale scurte, camioanele care să transporte molozul. Surpriza vecinilor nu s-a oprit aici, peste alte câteva zile angajaţii s-au apucat să ridice pereţii viitoarei hale, lucru care i-a nemulţumit pe riverani. "Luni noaptea, în jurul orei 23:00, am ieşit în stradă atât eu, cât şi vecinii, exasperaţi de zgomotul făcut de muncitori. Am sunat la telefonul Primăriei Oradea să sesizez această situaţie, se poate veriifica", a declarat Teodor Chereji. Vecinii de pe stradă au reclamat faptul că acesta nu a fost singurul incident de acest fel, zgomotul produs de lucrările de montare a pereţilor şi de basculantele care veneau să transporte molozul contribuind la disconfortul acestora.

Cu jalba-n proţap
Pe adresa Primăriei Oradea au fost înregistrate două sesizări cu privire la lucrările desfăşurate aici. Una a fost depusă în data de 17 septembrie, cu numărul 177.976/u, iar una a fost adresată direct primarului, în data de 24 septembrie, cu numărul de înregistrare 180.073/P.U. Şirul sesizărilor nu s-a oprit aici. Pe data de 24 septembrie despre situaţia de pe străzile Tarcăului şi Menumorut a fost informat şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Din păcate, toate sesizările autorităţilor au rămas fără răspuns. În cursul zilei de joi, cetăţenii s-au văzut nevoiţi să apeleze şi la sprijinul mass-media. "Suntem intrigaţi de modul în care au procedat cei de la 3G. În primul rând, nu ne-au informat despre ce anume vor să facă aici. Ne-au spus că vor să cureţe zona şi atât. Abia ulterior am realizat că intenţionează să ridice un supermarket. Ideea de a amenaja aici un astel de magazin nu este bună. Strada Tarcăului este cu sens unic, iar această activitate de comerţ presupune aprovizionare, care se face cu ajutorul camioanelor. Acest lucru va duce la blocarea străzii", ne-a mai declarat un riveran.

Cine nu deschide ochii...
Deşi scuza invocată atât de angajaţii Primăriei, cât şi ai Inspectoratului Judeţean în Construcţii Bihor pentru neverificarea situaţiei reclamate era că termenul de soluţionare este de 30 de zile, totuşi, joi, aceştia s-au deplasat în teren. La faţa locului a fost convocat şi un reprezentant al firmei 3G. În urma verificărilor, s-a constatat că imobilul cu destinaţie de magazin şi spaţile de depozitare aferente s-au realizat fără atorizaţie de construcţie. Mai mult, inspectorii celor două instituţii au constatat că demolarea s-a făcut fără avizul Primăriei. Lucrările, conform constatărilor din teren, au fost realizate în proporţie de 90%, iar inspectorii de la Primărie au întocmit procesul-verbal cu numărul 120, prin care firmei 3G i se cere să efectueze expertiza tehnică şi intrarea în legalitate, adică obţinerea tuturor avizelor şi autorizaţiilor până în 30 ianuarie 2009. Totodată, firma 3G a primit o amendă, în valoare de 5.000 lei, pe care au achitat-o, bucuroşi că au scăpat doar cu atât.

Contactat telefonic, Ioan Govoreanu, patronul firmei 3G, după ce a ascultat ce aveam de spus, ne-a promis că se va documenta asupra problemei şi ne va furniza ulterior o poziţie oficială.