Până te pune în posesie Administraţia Imobiliară te mănâncă "sfinţii"
Un imobil situat în Piaţa 1 Decembrie din Oradea este, de ani de zile, mărul discordiei între foştii proprietari, chiriaşi şi primărie, mai exact Administraţia Imobiliară Oradea. La parterul clădirii există mai multe spaţii comerciale, închiriate către diverse firme, astfel că autorităţile locale şi-au dat tot interesul ca sumele obţinute în baza unor asemenea contracte să intre în buzunarul lor şi nu în cel al proprietarilor de drept. După ani întregi de procese, amânări şi suspendări, situaţia clădirii nu este încă lămurită, în timp ce orădenii care susţin că sunt cumpărători cu acte în regulă a unor spaţii din imobil au rămas la cheremul funcţionarilor din cadrul AIO, care îi plimbă de la Ana la Caiafa.
În imobilul situat în Piaţa 1 Decembrie, nr. 2, existau mai multe locuinţe, o parte din clădire fiind naţionalizată. În anul 1991, Eva Szucs a deschis o acţiune civilă, ca moştenitoare a două familii ce au deţinut locuinţe în Piaţa 1 Decembrie, spaţii care nu făcuseră obiectul naţionalizării. Femeia a solicitat ieşirea din indiviziune, astfel că judecătorii au admis cererea ei, acordându-i o suprafaţă de peste 1788 mp, drept moştenire. La scurt timp, Eva Szucs a vândut o parte din imobil către Alexandru Maghiar, acesta intabulându-se ulterior pe suprafaţa respectivă, dreptul de proprietate fiind înscris în CF. Primăria municipiului Oradea a atacat însă decizia prin care moştenitoarea Szucs Eva a primit o cotă parte din imobil, pretinzând că toată clădirea este proprietatea statului român. Din 1991 a urmat un şir lung de procese care nici până acum nu s-au finalizat. "Eu am fost cumpărător de bună credinţă şi am câştigat în instanţă dreptul meu asupra spaţiului pe care l-am cumpărat legal. Dacă Primăria are o problemă cu moştenitoarea, să o rezolve cu aceasta. Eu trebuia, încă din 1992, să fiu pus în posesia bunurilor mele, lucru care nici acum nu s-a întâmplat. În spaţiul cumpărat de mine, pe care sunt intabulat, există chiriaşi care plătesc chiria către Primărie. În plus, deşi nu am intrat în posesia suprafeţei cumpărate, autorităţile mi-au transmis o adresă, în 2002, prin care mă anunţă că, în calitatea mea de proprietar, sunt obligat să achit o parte din costurile unor lucrări de reparaţii ale imobilului", spune Alexandru Maghiar. Potrivit acestuia, procesele dintre Primărie şi moştenitoare s-au ţinut lanţ, unele s-au suspendat, altele s-au amânat, însă intabularea lui a rămas valabilă. Nemulţumirile bărbatului nu sunt singulare, mai multe persoane care locuiesc cu chirie în clădirea cu pricina arătând cu degetul Primăria, care a vândut locuinţe doar către anumiţi chiriaşi. "Există cinci locuinţe care au fost cumpărate de chiriaşi. Când alţii au făcut însă o cerere de genul acesta către Primărie, li s-a răspuns că nu se pot vinde spaţiile deoarece imobilul este revendicat de Szucs Eva. Este o hoţie fără de margini. Eu aştept de ani buni să se deplaseze cineva de la AIO în vederea încheierii procesului verbal de predare - primire a spaţiului pe care l-am cumpărat", mai spune Alexandru Maghiar.
Afirmaţiile bărbatului sunt confirmate chiar de reprezentanţii Administraţiei Imobiliare, care însă, se pare, nu reuşesc să îşi facă timp pentru a rezolva problema orădeanului. Contactat telefonic, Mircea Oaie, şef serviciu AIO, declara săptămâna trecută că până în data de vineri, 6 iunie, cel târziu, Alexandru Maghiar va fi pus în drepturi. Numai că termenul avansat a trecut, iar situaţia a rămas neschimbată. Ieri, reprezentanţii AIO au precizat din nou că, în cursul acestei săptămâni, proprietarul spaţiului va fi pus în posesie. Cum bărbatul aude aceeaşi poveste de câţiva ani încoace, rămâne de văzut dacă funcţionarii se vor ţine de cuvânt sau dacă vor proceda ca până acum, că doar, vorba ceea, "n-au intrat zilele în sac"....
Oaie calca pe urmele sefilor anteriori(Andrei Kraus, Petre Filip, Marcel Bolos...) ar fi interesant sa vedem ce avere au si cum o explica!