Parohia "Sfânta Treime" denunţă o hotărâre abuzivă a Consiliului Local Oradea
Preotul şi Consiliul Parohial al Bisericii Ortodoxe "Sfânta Treime" din Oradea au înştiinţat Primăria şi Consiliul Local că vor depune plângere judecătorească în cazul în care municipalitatea nu va acorda parohiei un teren pe care aleşii locali l-au atribuit Liceului Reformat "Lorantffy Zsuzsanna". Membrii consiliului parohial al Bisericii "Sfânta Treime" au cerut, printr-o scrisoare deschisă, primarului interimar Mihai Groza şi Consiliului Local Oradea să anuleze Hotărârea de Consiliu din 31 ianuarie, prin care terenul de sport din vecinătatea casei parohiale a fost dat în folosinţă Liceului Reformat pe o perioadă de 49 de ani. Reprezentanţii Bisericii ortodoxe ameninţă că, în cazul în care doleanţele nu le vor fi respectate, vor ataca acea hotărâre în contencios, pentru a-şi recupera terenul, deoarece anterior acesta fusese atribuit, tot printr-o hotărâre de Consiliu Local, Parohiei. Prezentăm mai jos textul integral al documentului citat:
SCRISOARE DESCHISĂ
Consiliului Local al Primăriei Oradea şi d-lui primar Groza Mihai,
Membrii mireni ai Consiliului Parohiei Ortodoxe Sfânta "Treime Oradea", întruniţi în reuniunea din data de 13.04.2008, am analizat documentele care fac referire la terenul în suprafaţă de 553 mp, teren cu nr.cad. 5573, situat în Oradea, Parcul Traian nr. 5 şi care au stat la baza Hotărârii Consiliului Local numărul 62 din 31.01.2008. În urma acestei analize ne exprimăm nemulţumirea faţă de următoarele aspecte:
Hotărârea Consiliului Local sus-amintită face referire la un Proces Verbal al Consiliului Parohial şi ia decizia pe baza acestuia, în condiţiile în care acest document a reprezentat o corespondenţă internă între Parohia "Sfânta Treime" şi Episcopia Ortodoxă Oradea,
Acest document reprezintă solicitarea unei binecuvântări în urma imperativelor Preasfinţiei Sale de a renunţa la dreptul de folosinţă asupra terenului amintit, nicidecum o hotărâre de renunţare la dreptul de folosinţă,
Parohia nu a exprimat nici public şi nici prin corespondenţa Consiliului Local vreo hotărâre în sensul cedării dreptului sus-amintit,
Prin urmare considerăm Hotărârea 62/31.01.2008 unilaterală şi abuzivă.
De asemenea, facem cunoscut că aceasta nu se raportează la Contractul de Comodat nr.142 din 21.05.2004, contract "fabricat", amintit în adresele dvs. nr. 53794/27.02.2008 şi 50925/05.05.2008 şi care a fost denunţat ca fiind un fals evident prin antedatare prin adresa Parohiei nr.10 din 20.03.2008 (nr. intrare Primărie 55359 AIO din 21.03.2008). Cu alte cuvinte: nu se poate încheia un contract de comodat în 21.05.2004 pe baza unei hotărâri a Consiliului Local (588) din 27.05.2004 prin care să se dea acest teren în folosinţă. Ne referim la acest Contract şi din nou îl denunţăm pentru că el stă la baza justificării retragerii dreptului de folosinţă asupra terenului şi face menţiune la asumarea obligativităţii Parohiei de a construi o altă biserică în imediata vecinătate (30 m) a celei existente, lucru imposibil de realizat şi lipsit de logică.
Dată fiind această situaţie, Parohia a refuzat semnarea Procesului Verbal de Predare-Primire nr. 53794/04.03.2008 către Administraţia Imobiliară Oradea, serviciul patrimoniu.
Tot în această idee afirmăm că orice aşa-zisă înţelegere bănească este străină de Parohia noastră. Deşi am luat la cunoştinţă că au existat înţelegeri cu Episcopia Ortodoxă, reiterăm faptul că nu doar că nu am fost părtaşi la aceasta, dar nici în viitor nu dorim să intrăm într-o astfel de discuţie cu nimeni. Considerăm neavenite orice propuneri de sume de bani în această cauză. Menţionăm că cele afirmate putem să le susţine cu dovezi materiale.
Ascultând necondiţionat îndemnul ierarhului nostru conform canoanelor Bisericii Ortodoxe Române, am ajuns să ne confruntăm cu o astfel de situaţie şi cu astfel de interpretări, fiind etichetaţi în presă ca vânzători ai patrimoniului Bisericii.
În concluzie vă solicităm revenirea asupra Hotărârii 62 şi anularea efectelor acesteia. În caz contrar ne rezervăm dreptul de a o ataca în contencios administrativ.
Sofronie a vandut si bisericile din Valani si Prisaca. Urmeaza sa mai vanda si alte biserici ale satenilor din protopopiatele Marghita si Beius. Nu va ganditi de ce autoritatile locale si judetene ii da asa multi bani lui Sofronie. Cu banii primiti traieste in lux impreuna cu protopopul de Oradea si cativa dintre subalternii sai de la episcopie, Mihail si Antim.
Mercenarul Sofronie se pregateste sa ofere lui Virgil Bercea biserica Sf. Gheorghe din Oradea. Bercea in schimb ii promite bani prin primarul Groza care e greco-catolic. Asa se explica de ce Episcopia Ortodoxa primeste bani de la autoritatile locale! Preotii ortodocsi si credinceosii trebuie sa se uneasca sa opreasca abuzurile acestui IUDA ORTODOX!
Frati romani, lumea stie ca nu voi sunteti vanzatorii patrimoniului Bisericii si ca voi luptati de atata vreme pentru drepturile voastre. Trebuie sa ascultiti si de ierarh, dar intre anumite limite. Episcopul ar fi trebuit sa va sustina, nu sa va faca sa renuntati la teren. Nu va lasati!!!