Politica acestor zile, un ghiveci cu nesăraţi
De la înălţimea celor 45 de procente cu care domină Parlamentul şi o ţară, partidul de guvernământ dă cu fruntea în pragul de jos al uşii pe care scrie o prăbuşire genială. Peste mai puţin de o lună se va da startul unei campanii electorale în care vom viziona (după Caţavencii) o comedie repusă în scenă: Pafarista, actorul şi ardelenii.
Ştirea săptămânii este remanierea ratată a Vioricăi Dăncilă şi trimiterea ei la descusut în Parlament de către preşedintele Iohannis. Pe deplin justificată respingerea în masă a propunerilor de înlocuire a miniştrilor după ieşirea ALDE de la guvernare, deoarece Constituţia prevede că, la schimbarea componenţei politice a Guvernului, noul executiv are nevoie de aprobare în Parlament. Logic, deoarece fără susţinere în Parlament, nu se poate vorbi de o guvernare solidă, pe termen lung, ci de una tranzitorie. Bine, dar nici preşedintele nu s-a putut abţine şi a comis una nemţească de Teleorman, trecând direct în registrul electoral când transmitea un comunicat de maximă importanţă pentru ţară. Cam atât i se poate imputa preşedintelui în acel moment, nicidecum faptul că a băgat iarăşi beţe-n roatele guvernării, aşa cum se lamentează pesediştii. Faptul că de-a lungul timpului s-a contrat cu guvernele Dragnea, totuşi în limitele constituţionale, nu conduce automat la victimizarea celor de la guvernare, care au reuşi singuri să-şi tragă într-o veselie gloanţe în picioare. Ce va fi în Parlament cu remanierea, unde PSD nu mai are majoritatea la discreţie, rămâne de văzut, ba chiar s-ar putea întâmpla ca Viorica Dăncilă să nici nu mai meargă în Parlament şi să renunţe la remaniere, păstrând vechii miniştri, iar în locul celor demisionari să numească interimari, care pot rămâne în funcţie 45 de zile. Apoi va vedea ce va mai face, chit că termenul limită cade exact înaintea alegerilor prezidenţiale, unde pafarista (persoană care nu știe aproape nimic într-un anumit domeniu, care e pe din afară) nu are şanse să intre în turul doi.
Şi, că veni vorba de alegerile prezidenţiale, la care Călin Popescu Tăriceanu şi-a semnat ieşirea la pensie concomitent cu livrarea încă a unei mostre de lipsă de caracter, asistăm la reîntoarcerea din exilul aurit bruxellez a unui „bun actor în rolul de prost”, vorba de duh lansată de alt candidat, Theodor Paleologu, cu referire la, aţi ghicit, Mircea Diaconu. O maşină de vorbe, un tonomat cu două mâini şi două picioare care s-a autopornit în hora electorală după ce s-a perpelit „ca o chiftea în tigaie”, după propria mărturisire, dându-şi seama în acest fel că nimeni nu face nimic, aşa că trebuie să intre în luptă pentru ţărişoara lui. Pe lângă agresivitatea probată şi exersată în diverse studiouri de televiziune, actorul cu un mandat de europarlamentar despre care nu ştim nimic face fără succes pe moralistul şi înţeleptul îngrijorat de viitorul ţării, numai că are idei zero. Un foarte bun pafarist şi el, doar că păpuşarul care îl joacă este Victor Ponta, cel care a declanşat criza politică actuală prin scoaterea ALDE de la guvernare.
Cum restul plutonului de prezidenţiabili nu prea contează, am rămas cu ardelenii Barna şi Iohannis, posibili finalişti în turul doi, caz în care vom avea nevoie de tone de cafea şi răbdare să-i vedem în duşmetenie. Asta dacă nu cumva statul paralel se decide să nu o lase de izbelişte pe doamna premier şi ne trezim cu o finală între doi profi de materii reale, unul cu avantajul că a predat fizica la colegiu, iar celălalt un fel de lucru manual la Videle.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.