cod tribuna17, 2500c.

 

Direcţia Naţională Anticorupţie a atacat frontal nelegiuirile din fotbal, pentru că nu mai puţin de 10 oameni grei din branşă ar fi prejudiciat cluburile cu 10 milioane de euro, bugetul de stat cu 1,7 milioane de euro şi Federaţia Română de Fotbal cu 600 de mii de euro.

Cu siguranţă, fotbalul nu este mai pur, mai alb, mai curat decât restul domeniilor de activitate la capitolul infracţionalitate. Ba, s-ar putea să fie printre fruntaşe. Pentru că fotoliul de la tribuna oficială, aflat tot timpul în atenţia televiziunilor, poate asigura o imagine falsă grangurelui investitor în fotbal. Şi în plus, nici investiţia nu trebuie să fie mare. Scoţi din buzunar câteva sute de mii pe an şi ignoranţa milioanelor de microbişti se revarsă asupra ta, răsfăţându-te în puful imaginii de binefăcător al sportului.
Cum DNA îi acuză pe "cei 10 care au speriat fotbalul" de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, s-au găsit imediat unii să plângă pe umărul cluburilor păgubite, dezvoltând un anumit socialism al tribunelor. "Dacă imperialiştii ăştia hrăpăreţi nu se aflau în fruntea cluburilor, atunci Rapid, Dinamo, Bistriţa sau Oţelul ar fi avut mult mai mult de câştigat", ar fi ideea de bază a acestora. Preocuparea procurorilor anticorupţie ar trebui să fie însă înşelarea statului şi nu a unor societăţi, chiar dacă se numesc ele SC FC Rapid SA sau FC Dinamo 1948 SA. Cu siguranţă, în tribunele României există de sute de ori mai mulţi plătitori de taxe decât în Giuleşti sau Ştefan cel Mare. Aşadar, DNA ar trebui să pună pe primul plan interesele acestora şi apoi ale societăţilor în cauză. În plus, a existat un moment în istoria zbuciumată a PNA/DNA în care se vorbea despre construirea unui arest pentru corupţii României, la acea vreme neexistând însă niciun condamnat în urma anchetelor vestiţilor procurori. Acum să se fi dublat poate numărul lor. Mizând pe eficienţa PNA/DNA de la înfiinţarea instituţiei şi până acum, e foarte probabil ca şi în urma scandalului "corupţia din fotbal" să nu ajungă nimeni după gratii, "boom"-ul artificial creat având într-adevăr rolul de a spăla imaginea unei direcţii impotente şi atât. Şi dacă luăm din nou în calcul eficienţa PNA/DNA de până acum şi o raportăm la cheltuielile totale ale Direcţiei Generale Anticorupţie, nu se ştie cine a adus prejudicii mai mai tribunelor - oamenii de fotbal sau procurorii anticorupţie.