Luni: La noi politica merge din rău în mai rău. Nu văd atunci cum ar putea nouă să ne meargă mai bine. Săptămâna a început regulamentar. Prost adică. Luni dimineaţă, o activistă şi-a găsit obştescul sfârşit în sediul central al PDL din Bucureşti. Ăştia, decât să renunţe la putere, mor mai bine pe baricade. Acu' devine mai limpede ce-a vrut să zică ministrul Igaş, aici la Oradea, când a dat asigurări că PDL rămâne la putere. Oamenii lui Boc se pregătesc pentru alegeri. Nu vor ieşi din instituţii decât, vorba lui Iliescu, „cu picioarele înainte". Sau, ca în cazul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, arestat pentru corupţie, cu cătuştele la mâini. Mă tot chinuie câteva întrebări: la noi, în Bihor, de ce nu se poate? Ce au procurorii lor şi nu au ai noştri? Nici într-un caz nu e vorba de potenţiali clienţi!

Marţi: UDMR vrea să amendeze Constituţia! Întrebarea e: cine amendează UDMR-ul? Ei au cerut ca România să nu mai fie „stat naţional". Ba mai mult, în Harghita au şi început pregătirile pentru referedumul care va trasnforma judeţul în Ţară a Secuilor. Iar la noi, în Oradea, s-a trecut la evacuarea benevolă, dar silită de împrejurări, a Muzeului Ţării Crişurilor. Pentru început a fost înlăturată inscripţia în limba română, palatul fiind pus sub pavăza papalităţii. E un fel de avertisment. Să nu se atingă nimeni de ce-i al domniilor lor! Ca un făcut s-a aflat imediat că viceprimăriţa Oradiei, Rozalia Biro, şi-a dat, vorba aceea, pe fundaţie, persoană fizică şi semnătură proprie, nişte imobile din zestrea Primăriei. Credeţi că, din pură coincidenţă, ANI numără tocmai acum obloacele la sediile Ununii? Ascultaţi ce vă spune Cetăţeanul, în politică nimic nu e întâmplător! O fi auzit cineva vorbele celebrului SOV, care o fi el bandit, dar nu zice prostii: „Întăriţi-vă statul, domnilor!". PS: Dacă nu vreţi să-l pierdeţi...

Miercuri: Om fi noi săraci dar regi avem deja prea mulţi! Nici nu s-au stins ecourile aniversării Regelui Mihai că ne-am mai pomenit cu un pretendent la tron. Charles, moştenitorul coroanei britanice, a fost lansat, desigur fără voia şi ştiinţa lui, într-o adevărată aventură monarhistă prin hârtoapele şi tranşeele politice ale României republicane. Ipotezele, puse în discuţie de jurnalişti pe care noi îi credeam serioşi, sunt de-a dreptul comice. 1. Cică Charles va renunţa la tron în favoarea fiului său Wiliam, urmând să devină rege al României, sub numele de Carol al III-lea. Asta, vorba domnului Cartianu, ar fi ca şi cum Alteţa Sa prinţul de Walles ori Măria Sa ziaristul de Dâmboviţa ar accepta tronul Zanzibarului. 2. Şi asta, zău, e partea cea mai faină, dacă ajunge Charles rege al românilor ne putem uni sub coroana britanică, după modelul folosit de Cuza la 1859. Ne-am scos! O să dureze câteva generaţii până când englezoii se vor prinde că ei muncesc ca să huzurim noi. Long live de king!

Joi: Ponta e gelos pe Geoană. Nu, preşedintele PSD nu l-a prins pe „Mihaela dragostea mea" la Daciana, europarlamentarul meu iubit. E mult mai grav. Prostănacul şi-a permis să plece în SUA înaintea şefului său de partid. De aici să vezi circ! Că-i iau capul, că-i iau funcţia, carnetul de partid... Până la urmă s-a prins şi micul Titulescu că nu e bine să  se joace cu şefia Senatului, fiindcă pedeliştii stau la pândă şi numai atât aşteaptă. Totuşi, ca să nu pară mocofan de-a binelea, a zis ca un copil mic şi răzgâiat: „O să plec şi eu în America, sâc!". Fiindcă vrea şi el, ca şi Geoană, să candideze, da' nu-l lăsa partidul, primarul de sector Cristian Popescu a trecut la UNPR. Acu' nu doar că poate cadida la Primăria Capitalei, e chiar rugat să o facă! Doar că Piedone e bărbat iar Mircică nu se vede nici azi de fustele Mihaelei...

Vineri: Sărbătoare mare, preşedintele Traian Băsescu a împlinit 60 de ani. Petrecerea cu pedelişti, desfăşurată la o vilă de protocol din apropierea Capitalei, a fost scurtă şi aproape pe sec. Seara, şeful statului avea întâlnire cu delegaţia FMI şi, dacă ar fi petrecut cu adevărat, cine ştie poate se trezea matrozul din el de le spunea capitaliştilor veroşi ce gândeşte cu adevărat despre robia finanţei mondiale, ţi-l bătea pe Franks şi pipăia vreo contabilă dintr-alea care, în afară de geanta diplomat, n-au ţinut niciodată ceva tare-ntre picioare. Bine că pedeliştii au fost cuminţi şi la înălţimea momentului! Da' cine să fi avut curaj să spună ceva? Cu doar o zi înainte, Şefu' se burzulise până şi la magistraţi? Le-a zis că poate au ei pretenţia să decidă cine conduce România?! Cum să laşi aşa ceva la mintea judecătorilor? Băse' decide! Şi... ciocu mic!

Vineri: Grecia n-a mai rezistat presiunilor internaţionale şi s-a răzgândit în ceea ce priveşte referendumul. Până şi acasă la mama ei, democraţia durează doar o săptămână! Luni au zis că poporul va stabili dacă mai vrea să strângă cureaua şi să rămână prizonier în zona euro şi, trei zile mai târziu, aceleaşi premier a întors-o după măslin, zicând că nu mai cheamă oamenii la urne. Acum umblă vorba că sărmanul Ghiţă Papandreu s-ar cam pensiona. Îi va fi necesară o foarte lungă perioadă de odihnă pentru ca să uite toate ameninţările pe care le-a lansat asupra sa bătrâna şi democrata Europă. Pe scurt, mesajul suna cam aşa: Faci ca noi sau dispari, cu avion cu tot, pe drumul dintre Cannes şi Atena?!

Sâmbătă: O ţară întreagă aşteaptă cu sufletul la gură şi cu bagajele făcute o nouă etapă din campioantul de fotbal. Bătăile de pe stadioane şi anchetele de la FRF şi DNA fac acest „fenomen social" să se asemene tot mai mult cu ceea ce poliţiştii denumesc „crimă organizată". Fanii dau iama pe gazon şi lovesc cu pumnul. Jucătorii îi primesc cu măiastre lovituri de karate. Tribunele ripostează întrebuinţând efecte pirotehnice... Frustrările unei ţări tot mai sărace şi tot mai lipsită de orizont se descarcă în arenele sportive, devenite teatre de bătălie. În ceaun creşte presiunea şi doar politicienii nu vor să audă cum bolboroseşte ameninţător mămăliga. Dacă bulzul sare iar de la locul lui unii s-ar putea pârli rău de tot...

Duminică: Sunt baiuri mari! Partidul Brunetelor s-a scindat chiar înainte de înfiinţare. Una din cele două modele fondatoare a decis că vrea să se înscrie în PRM. Cealaltă, ce să facă? O să se consoleze cu PP-DD.

Cetăţeanul surmenat