În cursul zilei de ieri, consilierii locali orădeni s-au reunit într-o nouă şedinţă extraordinară, de această dată ei având de aprobat bugetele de venituri şi cheltuieli pe 2008 ale regiilor subordonate Consiliului Local Oradea. Cele patru proiecte de hotărâri nu au ridicat prea multe probleme aleşilor locali, votând în bloc bugetele propuse de regii.

Răsfăţata oraşului - Electrocentrale
De cele mai mari sume pentru cheltuieli se bucură şi în acest an Electrocentrale, în schimb, valoarea investiţiilor fiind invers proporţională. Astfel, pentru 2008, bugetul Electrocentrale se ridică la 210 milioane lei, iar valoarea investiţiilor nu depăşeşte 35 de milioane lei. Cu cât valoarea investiţiilor demarate de conducerea Electrocentrale este mai mică cu atât cresc cheltuielile în cadrul companiei, în special cele cu personalul. Suma alocată pentru acest capitol se ridică la 39 milioane lei, înregistrându-se o creştere salarială de 15,15%. Câştigul mediu lunar prognozat este de 2.125 lei, numărul angajaţilor ridicându-se la 1.190. În timp ce creşterea salarială va fi de 15,15%, productivitatea muncii nu va depăşi 0,61%. Aşadar, cu toate că se bucură de cel mai generos buget, conducerea Electrocentrale a prevăzut pentru acest an o sumă infimă pentru investiţii, şi anume 34 milioane lei. În condiţiile în care, în ultimele luni, ne-am confruntat cu avarii la fiecare colţ de stradă, care au afectat mii de orădeni, conducerea regiei nu pare suficient de interesată în atragerea de fonduri în vederea demarării amplelor lucrări necesare pentru înlocuirea reţelelor de termoficare de pe raza municipiului. În aceste condiţii, incidentul de la Crăciun, când mii de orădeni au dârdâit de frig, se poate repeta, însă la intervale mult mai dese.

Nici celelalte nu o duc rău
CAO are în acest an un buget de 44 milioane lei, din care 14,7 milioane reprezintă cheltuielile cu salarizarea celor 548 de angajaţi. Nivelul salariilor va creşte cu 11,6%, după ce anul trecut, Ioan Ciursaş, directorul general al CAO, s-a bucurat de o leafă lunară de peste 10.000 lei! În ce priveşte investiţiile, acestea se ridică la 133 milioane lei, peste 80 milioane lei reprezentând surse de la bugetul de stat. OTL are un buget de 38 milioane lei, din care 14,7 milioane lei reprezintă valoarea cheltuielilor cu personalul. În condiţiile în care bugetul local s-a îndatorat cu peste 26 milioane euro în vederea achiziţionării celor 10 tramvaie Siemens, angajaţii OTL se vor bucura în acest an de o creştere salarială estimată la 19,71%. Salariul mediu lunar la OTL este stabilit la 1.358 lei. În ceea ce-l priveşte pe directorul general al OTL, Corneliu Lupău, acesta a încasat anul trecut, lunar, aproximativ 6.300 lei. Investiţiile pentru acest an sunt estimate la 118 milioane lei, din care 28,5 milioane lei reprezintă credite, iar 75 milioane lei este aportul CLO. Pentru 2008, bugetul RAPAS se ridică la 10,8 milioane lei, din care 5,2 milioane lei reprezintă cheltuielile cu salariile. Câştigul salarial mediu lunar se ridică la 1.000 lei, înregistrându-se o creştere salarială de 9,4%. Investiţiile estimate nu vor depăşi 5,4 milioane lei, din care 5 milioane reprezintă bani alocaţi de la bugetul local, iar restul sunt din venituri proprii.

Pentru unii - mumă, pentru alţii - ciumă
În timp ce salariile angajaţilor de la cele patru regii au fost majorate, iar pentru mâna de fotbalişti de la FC Bihor s-au găsit 2 milioane lei de la bugetul local, consilierii locali au refuzat să satisfacă solicitările cadrelor didactice din Oradea. În loc de 7 tichete cadou, în valoare de 50 lei fiecare, pentru 7 evenimente, adică 2.450 lei/dascăl, profesorii au fost ademeniţi cu o ofertă mult mai mică. Ei vor primi în acest an doar trei tichete cadou, în valoare de 40 lei, pentru 6 evenimente, adică 720 lei. În evidenţele Primăriei Oradea figurează 2.761 cadre didactice, 259 cadre auxiliare, iar personal nedidactic - 780. În total, în acest an, pentru cele 3.800 de cadre didactice va fi alocată suma de 2,7 milioane lei.