România, "friptă" pe motive de mediu
Comisia Europeană a lansat ieri două proceduri de infringement pe mediu împotriva României pentru că nu a trimis detalii privind transpunerea în legislaţia naţională a legislaţiei UE în ceea ce priveşte deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz, informează instituţia.
Comisia Europeană solicită României "să transmită detalii privind punerea în aplicare în legislația naţională a legislaţiei UE în două domenii diferite din sectorul deşeurilor - deşeurile de ambalaje şi vehiculele scoase din uz". "Directiva revizuită privind ambalajele, care extinde domeniul de aplicare a directivei originale, clarificând distincţia între ce anume constituie ambalaj şi ce nu, în vederea reducerii deşeurilor de ambalaje, trebuia transpusă în legislaţia naţională până la 30 septembrie 2013", se arată în comunicatul CE. Potrivit sursei citate, România nu a respectat acest termen şi, ca urmare, la 29 noiembrie 2013, i-a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere. Comisia precizează că, în luna ianuarie 2014, România a răspuns precizând că este în curs de elaborare o decizie a Guvernului. Având în vedere însă că, până în prezent, Comisiei nu i-au fost notificate niciun fel de măsuri, aceasta a lansat un infringement (aviz motivat). A doua procedură de infringement se referă la modificarea standardelor UE privind vehiculele scoase din uz. Modificarea trebuia transpusă în legislaţia naţională până la 22 august 2013. Întrucât nu a primit nicio notificare, în luna septembrie 2013, Comisia a trimis o scrisoare de punere în întârziere. Conform CE, România a răspuns că legislaţia corespunzătoare este în curs de pregătire, dar, "neprimind nici până în prezent vreo notificare, Comisia trimite acum un aviz motivat", iar Bucureştiul are la dispoziţie două luni pentru a răspunde, în caz contrar putând fi trimis în fața Curţii de Justiţie a UE.
Ce înseamnă "infringement"
Prin traducere directă, "infringement" înseamnă "încălcare", mai exact "încalcare de jurământ", adică o chestiune importantă pentru oamenii de onoare. Procedura de infringement se referă la o succesiune de paşi ce trebuie parcurşi de către autoritatea unională - Comisia Europeana - în cazul în care un stat UE încalcă legea:
a) atenţionarea statului în cauză. Dacă statul incriminat reintra în legalitate, procedura se închide. Dacă se persistă în greşeala, pocedura continuă (cazul recent al Guvernului României).
b) juriştii Comisiei Europene dau statul în judecată, la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ). Justitia europeana este complet diferită însă de cea românească în privinţa termenelor, procesul neputând dura mai mult de două luni de zile. CEJ se pronunţă. Dacă statul incriminat este găsit nevinovat, procedura se închide. Dacă statul este găsit vinovat, procedura îşi urmeaza calea;
c) statul vinovat este penalizat cu o amendă foarte mare. Procedura se închide.
Dacă nu este vorba despre un stat mafiot, statul păgubit ar urmă, după plata amenzii din bugetul public, să se adreseze instanţei locale pentru recuperarea prejudiciului, pentru judecarea vinovaţilor direcţi şi morali, precum şi a posibilelor acte de corupţie care au condus la păgubirea statului.
În fond, procedura de "infrigement" se aplică unui stat, adică indirect cetăţenilor contribuabili. Aceştia nu vor primi niciodată acasă vreo somaţie prin care trebuie să contribuie la plata amenzii, dar asta nu înseamnă că nu vor plăti greşeala guvernanţilor de la nivel naţional şi local din banii lor, plătiţi ca taxe şi impozite.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.