De mai bine de patru luni minerii de la Băiţa sunt duşi cu zăhărelul. Din februarie ortacii nu au mai văzut nicio leţcaie, deşi în fiecare lună au protestat în diverse moduri, în speranţa că situaţia le va fi rezolvată. Ieri la prânz, în jur de 50 de mineri s-au blocat în subteran, ameninţând că nu vor mai ieşi decât în momentul în care li se vor da banii. În acelaşi timp, în faţa exploatării s-a adunat personalul auxiliar de la suprafaţă, care s-a alăturat protestului.

Liderul de sindicat Alexandru Iştoc ne-a declarat că oamenii sunt disperaţi şi se consideră înşelaţi de patronat. "De patru luni nu s-au dat salariile. Din martie, 117 oameni au fost în şomaj tehnic 90 de zile, iar la începutul lunii ne-am prezentat la lucru. S-a făcut timp de patru zile instructajul obligatoriu şi de atunci aşteptăm să ne repartizeze pe sectoare, dar nimănui nu-i pasă de nimic. Am anunţat toate autorităţile despre ce se întâmplă aici şi aşteptăm să fie rezolvată cumva situaţia", ne-a declarat liderul de sindicat.
La rândul său, Dorel Jude, directorul general al SC Mineral Mining SRL, firma care exploatează minereul de la Băiţa, recunoaşte că se află într-o situaţie imposibilă. "Acţionarul unic al firmei spune tot timpul că este în negocieri cu alţi investitori şi că nu are intenţia să închidă mina. În acelaşi timp, însă, nu-şi plăteşte angajaţii. Din păcate, nu finanţează nici măcar minimul necesar pentru asigurarea siguranţei minei, deci situaţia este foarte complicată", spune directorul Jude.
Mineral Mining este controlată de investitorul suedez Per Goran Carlsson, acţionarul unic al firmei care a primit licenţa de exploatare a minereului de molibden. Ridicarea licenţei de către stat pentru motivul că nu îşi execută obligaţiile contractuale ar rezolva parţial problema, deoarece angajaţii ar rămâne cu drepturile salariale neachitate.
În prima parte a lunii mai minerii au intrat în greva foamei, blocându-se în subteran, dar, la intervenţia autorităţilor, au renunţat la forma extremă de protest. Atunci a fost încheiat un protocol între prefectul Bihorului, Gavrilă Ghilea, sindicatul ortacilor reprezentat de Alexandru Jude şi preşedintele Confederaţiei Naţionale a Minerilor, Marin Condescu. Potrivit documentului, dacă până în 1 iunie nu vor fi îndeplinite toate obligaţiile din contractul colectiv de muncă şi din cel de licenţiere, firmei SC Mineral Mining i se va ridica licenţa.
"Am fost informat de situaţia de la Băiţa şi am luat deja legătura cu cei de la DSP să ia toate măsurile pentru a asigura asistenţa necesară pentru angajaţi. Săptămâna trecută am trimis o echipă de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă să verifice modul în care îşi respectă conducerea firmei obligaţiile de angajator, iar mâine (azi - n.r.) o să ştiu exact cum stă situaţia. De asemenea, am luat deja legătura cu Marin Condescu să vedem cum îi putem ajuta pe oameni. Ce se întâmplă acolo nu este normal, de şase luni în şir practic nu au făcut nimic, e clar că aşa nu se mai poate continua", ne-a declarat prefectul.