Se zice de când lumea că orice bine este şi un rău, după cum orice rău poate fi şi un bine. Este o zicere care intrigă. Progresele tehnico-ştiinţifice o confirmă însă. Energia nucleară poate fi atât folositoare, cât şi periculoasă. Internetul este extrem de folositor, dar, prin înrobire, răpind tinerilor cartea, generează oameni de o superficialitate periculoasă. Bibliografia internetului nu poate fi comparată cu profunzimea cărţii. Acest lucru extrem de periculos nu îl conştientizează actualii părinţi care îşi cresc copiii.

 

Televizorul este un alt exemplu. Prin el lumea devine mică şi accesibilă oricui, dar, spre deosebire de carte, care îţi permite să te opreşti din citit, să-ţi pui întrebări, să-ţi dai răspunsuri, adică să gândeşti, putând relua oricând lectura, televizorul, prin dinamica imaginilor, te obligă să-l urmăreşti neîncetat, ceea ce inhibă gândirea, iar în final, după repetiţii suficient de lungi, ajungi un telespectator pasiv care nu mai gândeşte. Ajungi astfel robul informaţiilor pe care ţi le dă scula, iei informaţiile de-a gata, nu mai gândeşti. Adică, ai ajuns un material amorf, care nu mai gândeşte pe cont propriu decât rareori şi care poate fi, astfel, uşor manipulat. Turma devine ascultătoare, înghite tot ce i se dă. De aceea televiziunea este scula diavolului. Cum suntem manipulaţi zi de zi? Dau nişte exemple. La o oră de maximă audienţă, la "Tema zilei" la ştirile de pe TVR 1, invitaţii afirmă: "În România avem 500.000 de drogaţi!". Înspăimântător. Înghiţi ştirea, te sperii şi urmăreşti mai departe. Să analizăm afirmaţia. La 40 de judeţe ar însemna 10.250 de drogaţi pe judeţ (în medie, în funcţie de populaţie!). Păi ne-am împiedica la fiecare pas de un drogat. În fiecare judeţ, un oraş de drogaţi. În fapt, în fiecare judeţ apar la spital aproximativ 2-3 drogaţi. Dar să zicem că cifra ar fi reală şi că drogaţii cei mulţi, 500.000 de persoane, sunt în Bucureşti. Ar însemna ca fiecare al cincilea locuitor al Bucureştiului să fie drogat sau la fiecare două familii să existe un drogat. Minciuna este clară.

De ce se minte şi suntem manipulaţi? Există o Agenţie Naţională Antidrog cu un număr de angajaţi în fiecare judeţ (care are maxim 2-3 drogaţi) care au salarii mai mult decât peste media salariilor românilor. În condiţiile în care banii publici trebuie drămuiţi în funcţie de necesităţile reale, toţi aceşti aciuaţi pe la cele 200 de agenţii naţionale (jumătate total inutile, jumătate făcând din ţânţar armăsar) se străduiesc să demonstreze ce necesari sunt ei. Altfel, postul călduţ... Iar televiziunea minte cu neruşinare. Credem noi, cred guvernanţii, trăiască posturile! La fel, la "Tema zilei", în altă seară din partea altei agenţii se anunţă: "În România există 10.000 de copii maltrataţi, abuzaţi sexual etc.". "Da, dar cifra nu este reală, ea este cu mult mai mare, pentru că oamenii se sfiesc să anunţe oficialităţile (citiţi Agenţia!)". Faceţi acelaşi elementar calcul şi veţi vedea grosolănia minciunii. Îşi apără posturile, furând indirect bani publici. Parcă toţi zicem că impozitele sunt prea mari. Pentru cine? Sau afirmaţia că fiecare a treia femeie este bătută este alt exemplu. Necazul este mai mare. Aceste imagini şi ştiri circulă în toată lumea, sunt văzute, preluate, retransmise, publicate etc. Ce cred străinii despre noi? Românilor plecaţi ajunge să le fie ruşine că sunt români. Sunt aceste minciuni şi manipulări periculoase pentru poporul român? Nu cumva televiziunile sunt iresponsabile, fiecare invită pe cine vrea sau i se sugerează şi fiecare manipulează cum vrea? Cred că este necesară o lege antimanipulare a populaţiei, care să prevadă pedepse exemplare. Prea sunt scăpate toate de sub control.

Mi-am amintit de un alt exemplu extrem de deranjant. Un bogătaş german decedat a fost deshumat de o bandă de descreieraţi, furat şi ascuns în Ungaria, pe lângă Budapesta. Făptaşii erau unguri, cetăţeni unguri, iar doi dintre ei erau cetăţeni români. Un speaker imbecil de la un buletin de ştiri, de la una dintre televiziunile de prin şoproane, balcoane etc., anunţa ritos: "Românii iar s-au făcut de râsul şi de groaza lumii". Ştia exact, dar nu ungurii erau..., ci românii... În schimb, televiziunile maghiare nu vorbeau despre unguri, ci despre "nişte ticăloşi...". Tendenţiozitatea aceasta antiromânească este periculoasă şi nu avem niciun organ de stat care să se ocupe de promovarea şi de apărarea imaginii poporului român. Cine a hotărât că merităm acest lucru? Cine dispune şi cu ce drept ca cetăţenia să fie confundată cu etnia? De ce se promovează această confuzie zi de zi, vorbind despre ţigani, "iar românii...", lucruri la fel preluate de presa internaţională.

 

Întreaga presă românească, care este altceva decât presa scrisă în limba română (finanţată pentru manipulare, de către...) are datoria morală să facă o distincţie clară între etnie şi cetăţenie. Fără rasism şi fără discriminare, dar fără condamnarea nevinovată a românilor la dispreţ. Avem acest drept. Şi din toată presa, atenţie la televiziuni! Sunt cele mai periculoase mijloace de manipulare.