Scurt pe doi din colţul hărţii
Săptămâna a început bine, bine pentru ei. Dragnea s-a întâlnit cu activul de partid din zona de nord a ţării, tocmai în Oaş. Vreo o sută de pesedişti s-au strâns la complexul hotelier patronat de un simpatizant al partidului, om de vază în zonă, statornic client al DNA. Dar, din câte se pare, bucatele li s-au răcit pe mese... La Bucureşti poporul părea c-a dat în clocot.
* Piedone, primarul sectorului unde a avut loc tragedia din "Colectiv", se făcea tot mai mic. A zis că localul funcţiona "pe răspunderea" patronilor, a promis un loc de veci, gratuit, pentru fiecare victimă... Simţea cum i se strânge laţul. Azi, nu mai e nici primar şi nici nu va fi de văzut în următoarele 30 de zile, fiindcă l-a poprit DNA-ul.
* În schimb, Oprea părea fericit. Nimeni nu mai vorbea de cazul poliţistului mort în misiune. Mai că s-a crezut scăpat, când i-a făcut-o Ponta.
* Sub presiunea străzii sau a partidului, nu e tocmai clar, Ponta a demisionat.
* Ciudăţenia dracului! Plagiatorul care s-a luat la trântă cu intelectualii, ex-premierul care se bate cu DNA-ul, refuză să se "lupte cu poporul". O retragere strategică ca-n căţile de şah, de ochii pionilor. Problema-i cine e atât de nebun să-l creadă.
* Biserica Ortodoxă a reacţionat anapoda la tragicele evenimente din clubul bucureştean. Înalţi prelaţi, în frunte cu însuşi Prea Fericitul (deşi acum chiar nu era cazul) Daniel, mai aveau un pic până când, prin declaraţiile lor, să trimită victimele direct în focul iadului. Înaltelor feţe bisericeşti le-au trebuit cinci zile până să priceapă "duhul" evenimentelor şi să binevoiască a se pogorî la locul tragicului eveniment. O fi valabilă şi vorba aia cu "a treia zi după scripturi", dar, în acest caz, sfinţiile lor au o problemă cu calendarul.
* Totuşi, merită remarcat faptul că, dintre toţi oamenii mari ai acestei ţări, numai Patriarhul a găsit puterea să recunoască că a greşit şi să îşi ceară iertare. Ceilalţi, politicienii adică, or fi mai presus decât sfinţii şi fără de păcat?
* După demisia guvernului, Oprea parcă, parcă, totuşi nu s-ar fi lăsat dus din scaunul de vicepremier. Abia după ce l-a dus valul şi la prima şedinţă a guvernului interimar, a realizat şi el sau l-a sfătuit cineva, că ar fi mai bine să se retragă. Aşa, cine ştie?, poate mai drege cumva busuiocul la următoarele alegeri.
* Despre astea nu ştim încă dacă şi când vor fi. Între ceea ce vrea "strada" şi planurile partidelor, ba chiar şi cele ale preşedintelui, e o mică, mare, diferenţă. Cei adunaţi la proteste cer "resetarea" clasei politice. Clasa politică s-ar mulţumi şi cu resetarea calendarului electoral. Adică doar ca alegerile, programate pentru toamna anului viitor, să fie aduse mai spre primăvară - vară. Idei precum elaboarea unor alte prevederi electorale, schimbarea totală a galeriei de figuri politice, înăsprirea drastică a pedepselor pentru corpuţie nu-i prea plac. Tactica clasei politice aminteşte de Ion Iliescu, cel din anii '90, care a zis: "Să îi lăsăm să fiarbă în suc propriu". Apoi vor fi alegeri şi, după ei, tot ei. Cine altcineva? Că, fără ei, nu se poate!
* Bine, nu vor chiar toţi nici anticipate. Amintindu-ne de ce i s-a spus Moliceanu, preşedintele ALDE, încearcă să ne convingă că nu e deloc simplu să chemi poporul la urne. De fapt, el pare să ştie că, fără Ponta, nu mai pupă prea curând vreun loc la guvernare.
* Numai UDMR pare să fie de partea poporului. Fostul preşedinte al Uniunii, Marko Bela, a spus că spus că toţi politicienii trebuie schimbaţi, fiindcă, în cea mai mare parte a lor, sunt irecuperabili. Uite, schimbarea a început chiar cu el? Cine mai are curajul?
* DNA cercetează "instituţia" coloanelor oficiale. Studii de caz, poate penale, Patriarhul, primul-procuror şi fostul vicepremier. Întrebarea e de ce tocmai DNA? Ceilalţi magistraţi se tem de iad sau de un eventual infern la locul de muncă?
* Nici cu "strada" nu e uşor. Convocaţi la Cotroceni, de către preşedintele Iohannis, cel care spune că e dornic să audă vocea poporului, reprezentanţii protestatarilor sau, mai corect, ai societăţii civile, au fost imediat contestaţi de unii şi de alţii, chiar de foştii lor tovarăşi. S-a aflat că lista preşedintelui a fost întocmită, cum altfel?, taman la Preşedinţie. Adică, oaspeţii au fost aleşi pe sprânceană. Asta nu e chiar atât de rău, dacă socotim faptul că şi celebrul colonel Dogaru, câinele de atac al Varanului, se voia băgat în seamă de preşedinte. În plus, cu această ocazie, am mai aflat că "strada" nu e societatea civilă şi nici invers. Aşa, încurcă-i Doamne!
* La cererea protestatarilor, preşedintele a anunţat că se va duce "în piaţă", însă a refuzat să spună când, explicând că nu vrea să transforme evenimentul într-un spectacol media. După cum gândesc politicienii noştri, s-ar putea ca vizita să aibă loc într-o zi de marţi, pe la prânz, când nu e cine ştie ce vânzoleală pe acolo.
* Concluziile preşedintelui Iohannis, în urma consultărilor desfăşurate la Cotroceni: guvern tehnocrat şi alegeri anticipate, fiindcă acum partidele nu vor un guvern politic. Admirabilă probă de responsabilitate! Şi, ce vă spuneam eu? noi să uităm, ei să facă scăpaţi.
* Nu pare a fi departe ziua în care politicienii vor încerca să ne convingă că protestele nu au niciun sens, că statul nu mai poate de grija noastră. Uite, de pildă, la Galaţi s-a descoperit că până şi morţii beneficiau de servicii medicale decontate de CAS. Asta se numeşte grijă faţă de om, mort sau viu!
* Cofetăria Dacianei Sârbu a fost închisă. Cică localul nu ar fi corespuns criteriilor de siguranţă în caz de incendiu. Nu-i bai! Lasă să mai vadă şi familia Ponta ce amară poate fi viaţa când nu eşti la putere! *
Cetăţeanul surmenat
Comentarii
Nu există nici un comentariu.