Liberalii cer comisie de anchetă pentru a elucida misterul autostrăzii Comarnic - Braşov, mereu începută şi reîncepută, nici până astăzi terminată.

Poate n-ar strica o comisie şi pentru Borş... Mă rog, unde s-o mai duce şi asta! Nici ministrul Rus nu ştie, precum n-au ştiut nici ce de dinaintea lui. Pot ei să ceară comisii câte vor, pot să le şi facă, de aflat tot nu vor afla nimic. Cică parlamentarii PNL ar vrea să se lămurească dacă "e prostie sau hoţie". Păi, pentru asta nu le trebuie nicio comisie. E şi una şi cealaltă!

* Monica Iacob Ritzi s-a mutat la închisoare. Cinci ani cu executare! Fostul ministru a fost condamnat pentru felul în care a decontat cheltuielile cu organizarea, în 2009, a Zilei Tineretului. Asta e! Va ieşi ceva mai bătrână din detenţie şi, poate, mai înţeleaptă. Uite că nici spectaculosul transfer politic, din vremea în care era deputat, nu i-a ajutat.

* Toate ca toate, dar ăştia de la DNA şi-au luat nasul la purtare. Nu mai există respect! Să-l reţii pe însuşi cumnatul premierului e, totuşi, prea mult. Acuma, ce mare lucru dacă nişte firme au spart oraşul Cavnic şi n-au reuşit, nici până astăzi, să termine lucrările la canalizare. S-au mai văzut cazuri. Şi ce dacă s-au deturant nişte fonduri? Nu erau banii noştri, ci ai Europei. Mai mult decât atât, vedeţi bine, premierul României nu ştie nimic. Habar nu are că "firma casei" a câştigat vreo şase licitaţii de când e el în funcţie. Păi, dacă nici afacerile familiei nu le poate stăpâni, merită el să conducă o ţară? Victor, hai zboară!

* S-a făcut dreptate! Primarii traseişti îşi pot păstra mandatul. Observaţiile Curţii Constituţionale i-au lăsat reci pe deputaţii din Comisia Juridică. PSD şi compania au decis că e bine aşa. Înţelegeţi, deci, că toată vorbăria despre "primenirea clasei politice" e apă de ploaie?

* Că Opoziţia n-a prins încă puteri s-a văzut şi cu ocazia alegerii unui nou judecător la CCR. PSD a pus pe cine a vrut el, fără drept de apel.

* Din această perspectivă va fi foarte interesant votul Parlamentului pentru numirea noului şef al SRI. Preşedintele Iohannis l-a propus pe sălăjanul-bihorean-bruxelez Eduard Hellvig. Fost conservator, mutat la PNL din calcule politice, cândva prieten apropiat al lui Antonescu, Hellvig a ştiut pe cine să parieze, în aşa fel încât astăzi să iasă pe profit. Dacă nominalizarea trece de Parlament e semn că Puterea poate şi ea să fie atentă la semnalele preşedintelui. Şi slăbiciunea asta s-ar putea să o coste. Că, la noi, numai copii cred în independenţa serviciilor.

* Liberalii mai vor o comisie, de anchetă! De data asta pentru modul în care s-au cheltuit banii din Fondul de Rezervă al Executivului, în anul 2013. Ponta rânde de iniţiativă, cum a spus-o chiar el, cu Caragiale împreună. Asta fiindcă, în perioada pentru care liberalii vor anchetă, şi ei se aflau la putere.

* După Şfefan cel Mare şi discutabil de sfânt, se cere, musai, şi o sfântă la calendar. Cel mai serios candidat pare Ecaterina Teodoroiu. Eroina de la Jiu, ar fi - după cum spun unii - neputrezită la aproape o sută de ani de la moarte. O Ioana d'Arc a României nu poa' să ne strice. Dar nici nu e sigur că ne-ar prinde bine la ceva...

* Udrea a fost plasată în arest la domiciliu. Nu poate ieşi din casă, dar poate să se bălăcească de câte ori îi pică bine, privilegiu de care, se spune, nu s-a prea putut bucura în arestul Poliţiei. La ieşire din această adevărată "instituţie" a democraţiei, Elena a lăsat în urma ei farduri de marcă şi promisiunea că va sponsoriza înzestrarea cu condiţii de igienă decente a celulelor. Ştie ea ce ştie. Sau, mai precis, nu se ştie niciodată când va ajunge iar pe acolo.

* De la dreapta, mai la dreapta. Deputatul Virgil Guran, a trecut, de la PLR, pentru cei ce nu ştiu, este vorba de partiduleţul lui Tăriceanu, la Partidul România Unită, al fostului pesedist Bogdan Diaconu. Şi pe stânga, ca şi pe dreapta, extremele se atrag până când se ating.

* Vestea cea bună a săptămânii, scad accizele şi contribuţiile la CAS. Dar, cum nu se poate veste bună fără o veste proastă, cresc impozitele pe terenuri şi clădiri, se generalizează taxa pe paragină iar toţi românii care au venituri vor fi datori la asigurările de sănătate. Lozinca e veche, puterea dă cu o mână şi ia cu două. Noutatea ar putea fi legată de împrejurări. Această revărsare de bunăvoinţă are vreo legătură cu problemele familiei Ponta? Cumnatul tocmai a fost poprit 30 de zile.

* Elena Udrea trebuie să se apere, din nou, în faţa Parlamentului. De această dată este vorba de alte capete de acuzare, formulate în dosarul "Gala Bute". Pentru asta, Instanţa i-a dat voie fostei "bune pentru România" să părăsească, luni, arestul la domiciliu şi să meargă la Cameră. Rămâne de văzut dacă, de data asta - poate cu o altă tactică - îi va convinge pe deputaţi că unei femei ca ea nu-i şade bine în arest. Dacă nu, mai intră o săptămână, mai iese puţin... Un fel de acomodare la regimul de detenţie.

* Dacă până acum aţi făcut-o fără niciun motiv, acum există cel puţin unul pentru a lua în braţe un maghiar. De la Timişoara, a fost lansată o campanie care îşi propune ca, în luna martie - cea atât de plină de semnificaţii şi tensiuni etnice, fiecare român să îmbrăţişeze câte un conaţional de etnie maghiară. Observaţiile mai mult sau mai puţin deplasate nu au întârziat să apară. Ungurul nu ar putea fi, după caz, şi o unguroaică? Sau, dacă tot e să-l strângi în braţe, cât durează până să îşi dea duhul? Un prieten,  pe numele său, Ghiţă Maghiar, se pune?

* Am rupt-o! UNPR vrea ca, într-un an de zile, să fie cel mai mare partid din România. Parcă, azi, spiritul migraţiei politice e către PNL, iar CCR zice că traseismul n-ar fi tocmai constituţional. Să-i vedem cum?

* Victor Ponta zice că preşedintele şi primul-ministru au salarii mai mici decât o secretară dintr-o multinaţională. Păi da, dar - nici la propriu, nici la "figurat" - domniile lor nu fac atâtea sacrificii câte face o secretară. Te pomeneşti că miza acestei revelaţii o fi aceea că premierul şi-ar dori o mărire de salariu. Până acum a tăcut chitic. Nu cumva să se fi aprobat şi să-i facă bucuria asta lui Băsescu.

Cetăţeanul surmenat