Şeful Direcţiei de Patrimoniu pune Primăria pe jar Cine se teme de demisia (altminteri, oportună) lui Marcel Boloş?
În cursul zilei de miercuri, Marcel Boloş şi-a dezvăluit intenţia de a renunţa la funcţia de director al Direcţiei de Patrimoniu, susţinând că nu se mai bucură de sprijinul conducerii instituţiei. Decizia acestuia a fost repede asociată de presă cu rezultatele controlului efectuat de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, care a scos la iveală un prejudiciu de peste 54 de miliarde de lei vechi la fosta Administraţie a Patrimoniului Imobiliar, din a cărui conducere acesta făcea parte. În urma controlului efectuat de către inspectorii DGFP Bihor, în perioada februarie-martie a.c., s-au constatat deficienţe ale modului de calculare şi deducere a TVA pentru anii bugetari 2002-2004. În loc să aplice prevederile legale în cazul TVA-ului, angajaţii API au decis să-şi aplice propria politică, încercând astfel să reţină la bugetul local sume necuvenite, care trebuiau virate la bugetul de stat.
Management defectuos
La toate acestea se adaugă activitatea defectuoasă a Direcţiei de Patrimoniu care, în ultimii ani, s-a confruntat cu numeroase critici. De când Boloş se află în fruntea Direcţiei de Patrimoniu, niciunul dintre proiectele demarate de această instituţie nu a fost finalizată la termenul prevăzut în contracte. Unul dintre cele mai mari eşecuri a fost înregistrat în ceea ce priveşte construcţia Bazinului Olimpic. O investiţie pentru care s-au alocat peste 5 milioane de euro a fost scăpată de sub control, toleranţa angajaţilor Direcţiei faţă de constructori ducând la amânarea cu aproape un an a finalizării complexului olimpic. Altă promisiune neonorată este legată de începerea lucrărilor la centrul de informaţii turistice, sub formă de piramidă, care ar fi trebuit să se ridice în Parcul 1 Decembrie, care ar fi trebuit finalizate până la data de 12 octombrie. Cu toate acestea, lucrările nici măcar nu au fost începute. De asemenea, un alt angajament luat anul trecut de către acelaşi director a fost construirea a 400 de apartamente în Calea Sântandreiului, destinate familiilor evacuate din locuinţele retrocedate. Din păcate, nici la această oră nu a fost realizat proiectul pe baza căruia să fie demarate lucrările. O altă confirmare a managementului defectuos al lui Marcel Boloş este proiectul aflat în derulare, în Parcul de la Artima, unde se construieşte Orăşelul Copiilor. Boloş a declarat unor ziarişti că, în cazul în care Orăşelul nu va putea fi inaugurat la 1 iunie, îşi va înainta demisia. La ora aceasta, dacă şi-ar respecta promisiunea, acest fapt ar fi inevitabil, deoarece, în cele trei săptămâni rămase până la data scadentă, este cert că investiţia nu va fi terminată.
O "divergenţă" de 54 de miliarde...
Surprins de declaraţiile subordonatului său, primarul Petru Filip, aflat la acea oră la Cluj-Napoca, unde participa la manifestările de susţinere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a convocat de urgenţă, ieri, o conferinţă de presă pentru a prezenta poziţia oficială a Primăriei cu privire la scandalul iscat. De-a dreptul iritat de toată această situaţie, Filip a anunţat că Marcel Boloş nu mai are de gând să-şi dea demisia. "Până astăzi (n.r. - ieri) nu există niciun fel de cerere adresată instituţiei pentru eliberarea din funcţie. Am avut o discuţie cu Boloş şi mi-a spus că nu are de gând să-şi dea demisia, deoarece are proiecte în derulare. Sunt mulţumit de activitatea desfăşurată de acesta, e tânăr şi are iniţiative. Am rămas surprins când mi s-a adus la cunoştinţă că intenţionează să demisioneze", a declarat primarul Petru Filip. Acesta a făcut legătura cu controlul efectuat de DGFP Bihor, Filip considerând că modalitatea în care angajaţii API au reţinut la bugetul local sumele provenite din TVA este justificată. "Primăria şi Direcţia de Finanţe Publice au obiective diferite. Noi am acţionat pentru obţinerea surselor pentru bugetul local, în timp ce Finanţele urmăreau atragerea a cât mai multor surse la bugetul de stat. Că avem puncte de vedere divergente este o chestiune ce nu ar trebui să surprindă pe nimeni", a precizat primarul Oradiei. Acesta a adăugat că Direcţia de Patrimoniu a făcut o întâmpinare la Ministerul de Finanţe, iar în cazul unui răspuns nefavorabil va fi urmată calea instanţei.
Cu toate că a generat acest scandat, directorul Direcţiei de Patrimoniu din cadrul PMO, Marcel Boloş, nu a avut curajul să vină în faţa reprezentanţilor presei locale, cărora le făcuse declaraţia referitoare la demisie, lăsându-şi şeful să găsească o justificare pentru acţiunile sale. Părtaş al ilegalităţilor comise în cadrul Primăriei orădene, Boloş s-a lăsat convins să rămână în continuare un umil subordonat al edilului-şef. Insistenţa lui Filip de a-l păstra pe Boloş în funcţie, cu tot managementul defectuos al acestuia, poate avea, însă, motive mai profunde: teama de a nu fi deconspirate toate afacerile patronate de conducerea PMO...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.