"Somnul" managerului naşte nereguli financiare
Ieri, a fost finalizat raportul de audit la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea, pentru depistarea persoanelor care se fac vinovate de prejudiciul în valoare de aproape 100.000 de lei, înregistrat de spital, după ce unii medici au fost plătiţi în plus timp de un an şi jumătate.
Controlul dispus de conducerea Autorităţii de Sănătate Publică Bihor şi desfăşurat în ultimele săptămâni la Maternitatea orădeană a pus în evidenţă greşeli de pontare a activităţii prestate de 20 de medici ai unităţii sanitare, în perioada ianuarie 2006 - aprilie 2007. Ca urmare a acestui fapt, acestora li s-au acordat plăţi necuvenite lunare, pentru gărzile efectuate în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbătorile legale. Alte neconformităţi au fost constatate şi la plata orelor suplimentare ale asistenţilor medicali, care au primit, de asemenea, plăţi necuvenite pentru 34 de ore lucrate într-o singură lună. Una dintre măsurile luate de conducerea unităţii sanitare a fost aceea de sancţionare disciplinară a cinci persoane din cadrul instituţiei, care s-au făcut vinovate de calculul greşit al salariilor.
Valoarea totală a prejudiciului se ridică la aproape 100.000 de lei, sumă pe care conducerea Maternităţii intenţionează să o recupereze prin reţinerea unei treimi din cuantumul salariului lunar al fiecăruia dintre cei 20 de medici, dacă aceştia îşi vor exprima acordul în legătură cu acest lucru, potrivit legii, până la stingerea prejudiciului, pentru o perioadă de maximum de trei ani. Din informaţiile noastre, majoritatea medicilor nu vor accepta de bunăvoie restituirea lunară a sumelor de bani. Potrivit dr. Liana Antal, managerul unităţii sanitare, în vederea recuperării prejudiciului ca urmare a plăţilor necuvenite, medicii care nu vor fi de acord cu reţinerea lunară din salariu vor fi acţionaţi în instanţă de conducerea spitalului, întrucât, în această situaţie, potrivit legii, reţinerea va fi posibilă doar prin hotărâre judecătorească. De asemenea, şeful serviciului RUNOS al Maternităţii orădene a fost retrogradat din funcţie, acesta urmând să ocupe pentru o perioadă de şase luni postul de inspector principal.
Potrivit dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al ASP Bihor, rezultatele controlului desfăşurat la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Oradea vor fi transmise Ministerului Sănătăţii Publice, care va evalua activitatea managerului spitalului, sub conducerea căruia au fost comise aceste nereguli.
Surprinzător este şi faptul că, la controalele anuale efectuate de ASP Bihor şi de Curtea de Conturi nu au fost raportate aceste "scăpări" ale personalului răspunzător de calculul salariilor. Peste alte trei sau şase luni, auditul va fi reluat, pentru a se verifica stadiul recuperării prejudiciului şi instituirea măsurilor corespunzătoare de către conducerea instituţiei.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.