Situaţia în care se află Moara Emilia, de pe strada Mihai Viteazul, este considerată de reprezentanţii Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania drept o nouă dovadă a nepăsării autorităţilor locale cu privire la clădirile vechi din municipiu. PPMT acuză faptul că imobilul este demolat câte puţin în fiecare lună, fără autorizaţie, deşi a fost demarată procedura de clasificare a acestuia ca monument. 

Directorul regional pentru organizarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, Csomortanyi Istvan, a acuzat autorităţile locale de nepăsare în ceea ce priveşte situaţia Morii Emilia, situată pe strada Mihai Viteazul din Oradea. "Din primăvară, Moara Emilia, care a fost construită în anul 1885 ca moară cu aburi, a început să fie demolată. Demolarea se face fără autorizaţie, însă niciuna dintre autorităţile locale nu a luat atitudine. Practic, din aprilie a început să dispară clădirea din centrul oraşului, mai întâi un etaj, apoi anexa, apoi din nou din etaj. Bucată cu bucată se demolează", a afirmat Csomortanyi Istvan. Acesta a menţionat că situaţia este cu atât mai gravă cu cât Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor a demarat procedura de clasare ca monument a clădirii respective. "O clădire pentru care s-a început procedura de clasificare în rândul clădirilor monument este protejată timp de 12 luni de la anunţarea proprietarului", a precizat Csomortanyi, adăugând că demolarea fără autorizaţie a unei clădiri este infracţiune. Liderul PPMT a adăugat că a făcut o serie de sesizări cu privire la Moara Emilia, pe care le-a trimis Inspectoratului în Construcţii, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Instituţia Arhitectului şef din cadrul primăriei municipiului Oradea. De asemenea, a depus reclamaţii la Arhitectul şef al judeţului Bihor, care funcţionează în Cadrul Consiliului Judeţean Bihor, dar şi la Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bihor. "Este de neînţeles că se întâmplă aşa ceva într-un oraş pentru a cărei administraţie protejarea monumentelor se numără printre obiectivele prioritare", a mai declarat Csomortany Istvan. Acesta a menţionat că proprietarul clădirii este consilierul judeţean PSD Ovidiu Copil.

A fi sau a nu fi monument

Directorul executiv al Fundaţiei de Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Angela Lupşea, a confirmat faptul că în luna aprilie a acestui an organizaţia pe care o conduce a făcut demersurile pentru clasificarea Morii Emilia ca monument. "Cererea a fost trimisă la Direcţia de Patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii, care a comunicat începerea procedurii în data de 18 mai 2011. Comunicarea a fost trimisă atât proprietarului, SC OCCTEx SRL, prin Ovidiu Copil, cât şi administraţiei locale", a menţionat Lupşea. Aceasta a adăugat că din momentul comunicării, timp de 12 luni până când se ia o decizie cu privire la clasificraea sau nu a clădirii, nu pot fi făcute modificări. În caz contrar, se consideră a fi infracţiune, fiind caz penal. "În termen de un an se dă avizul de clasificare. Până atunci, dosarul trebuie completat. Mai mult decât iniţierea procedurii şi suportarea tuturor cheltuielilor pentru completarea dosarului, Fundaţia nu poate face", ne-a mai declarat Angela Lupşea.

Proprietarul cere demolarea

În ceea ce-l priveşte pe proprietar, consilierul judeţean al PSD Ovidiu Copil ne-a declarat că în luna martie a acestui an a depus dosarul prin care solicita aprobare pentru demolarea clădirii pe care o deţine de 10-11 ani. "Am vrut să demolez, dar nu am primit autorizaţie de la comisia de la Cluj. Probabil au demarat lucrările, nu ştiu. Moara asta se autodemolează. Mi-e teamă că s-ar putea produce incidente", a menţionat Copil. Acesta susţine că un proiect de reabilitare a clădirii ar fi costisitor, necesitând şi studii de fezabilitate. "Trebuie văzut ce e util pentru oraş, dar şi din punct de vedere financiar pentru proprietar. Dacă nu ar fi fost această problemă tehnică, a siguranţei, nu aş fi făcut cerere de demolare la Primărie. Rămân surprins că după atâtea luni de la depunerea cererii s-au sesizat cei de la PPMT", a afirmat consilierul judeţean. Acesta s-a arătat nemulţumit că nu i se permite demolarea clădirii pe motiv că ar fi veche.

 

"Care-i finalitatea? Probabil din punctul de vedere al istoricilor este importantă această clădire, dar ce se va întâmpla după ce ar fi restaurată: s-ar introduce în circuitul turistic al oraşului, să-şi facă turiştii poze?", ne-a mai declarat Ovidiu Copil.