După ce, zilele trecute, fruntaşii PD-L Bihor declanşau o adevărată cruciadă de ştergere a inscripţiilor în limba maghiară a denumirilor de străzi, pe adresa Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor a fost înregistrată o solicitare prin care se cere "avizarea" schimbării denumirii "Piaţa Unirii" cu denumirea "Piaţa Szent Laszlo", precum şi propunerea de schimbare a denumirii "Parcului Nicolae Bălcescu" cu denumirea de "Parcul Rhedey Lajos".

Nu mai mult de o săptămână în urmă, mai marii PD-L solicitau public liderilor de partid din Bihor să ia atitudine împotriva acţiunilor iredentiste ale unor etnici maghiari care au constat în inscripţionarea străzilor cu noi numere ungureşti, precum şi răspândirea unor afişe cu sloganu "Ardealul, pământ unguresc!" şi "Ardealul a fost şi va fi pământ unguresc". În paralel, s-a desfăşurat şi campania de ştergere a acestor inscripţii. De asemenea, pe adresa Primăriei Oradea sosea şi o cerere a Asociaţiei Tineretului Maghiar din Transilvania prin care solicita demararea procedurilor privind schimbarea denumirii "Piaţa Unirii" cu denumirea "Piaţa Szent Laszlo", precum şi propunerea de schimbare a denumirii "Parcului Nicolae Bălcescu" cu denumirea de "Parcul Rhedey Lajos". La scurt timp, pe adresa Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, Primăria Oradea, respectiv instituţia Arhitectului Şef solicita avizarea propunerii de schimbare a denumirii celor două obiective. O solicitare care, la prima vedere, pare surprinzătoare: Mihai Groza, cel care de atâtea ori s-a pronunţat împotriva unor astfel de manifestări, să solicite avizarea acestor schimbări. "Asociaţia Tineretului Maghiar din Transilvania a făcut o astfel de solicitare de modificare a denumirilor unor parcuri. Potrivit legii suntem obligaţi să cerem un punct de vedere al Comisiei Judeţene de Atribuire de Denumiri. Trebuie să respectăm aceşti paşi", ne-a precizat viceprimarul cu atribuţii de primar, Mihai Groza.
Potrivit art.3 din Ordonanţa Guvernului "proiectele de hotărâri ale consiliilor judeţene sau locale având ca obiect atribuirea ca denumire a unor nume de personalităţi ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate şi avizate de comisia de atribuire de denumiri judeţeană". Primăria a mai anexat solicitării trimise Prefecturii şi poziţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu, a Facultăţii de Istorie şi a Muzeului Ţării Crişurilor, toate aceste instituţii oferind explicaţii cu privire la avizul lor negativ vizavi de această problemă.

"În adresa remisă Prefecturii, precizam că solicitarea Asociaţiei Tineretului Maghiar din Transilvania nu poate fi pusă în aplicare. Cât timp voi fi eu primar nu voi accepta aşa ceva", a mai precizat Groza. Rămâne de văzut cât timp va rămâne Groza ferm pe această poziţie.