Municipalitatea orădeană a organizat, în urmă cu câteva săptămâni, o licitaţie pentru achiziţionarea a 323 bănci pentru parcurile şi spaţiile verzi din Oradea. Compartimentul de specialitate al Direcţiei Tehnice a primit o singură ofertă, de la firma SC Paviment SRL din Bucureşti. Potrivit ofertei, cele 323 de bănci ar costa 149.904 lei, astfel încât o singură bancă ar costa aproape 500 lei. Oferta firmei este în analiză, abia în această săptămână urmând să se decidă dacă va face obiectul unui contract...

Un alt compartiment de licitaţii, de această dată de la Administraţia Imobiliară Oradea, a organizat două proceduri de achiziţie în domeniul parcărilor. Conducerea AIO doreşte să implementeze un sistem de plată a taxei de parcare prin telefonul mobil. Un astfel de sistem funcţionează doar în Timişoara de un an şi jumătate. La licitaţia organizată în urmă cu câteva săptămâni a participat o singură firmă, SC Piconet din Timişoara. Valoarea estimată a investiţiei nu poate depăşi 75.000 euro. "Sistemul acesta se aplică deja în Timişoara. Este eficient şi simplu de utilizat. Şoferul îşi poate cumpăra un vaucer şi îşi poate încărca contul cu suma dorită oricând", ne-a declarat Ioan Şimon, şef Serviciuului Parcări din cadrul PMO. În acest moment, oferta firmei este în fază de analiză. Persoanele interesate să afle mai multe informaţii despre acest sistem pot să le obţină de pe site-ul www.tpark.ro.
În plus, AIO a mai organizat vineri, 30 mai, o altă licitaţie, de această dată vizând achiziţionarea şapte parcometre. Firmele care au depus ofertele sunt: Concept SRL, SC WSA Electronic şi SC Uti Retail Solution. Nici aici valoarea de achiziţie nu poate depăşi 75.000 de euro, ofertele firmelor urmând să fie analizate zilele următoare. Acelaşi compartiment de achiziţii publice al AIO a organizat şi licitaţia pentru construcţia unui campus şcolar pentru elevii Colegiului Economic "Partenie Cosma" şi Grupul Şcolar "Vasile Voiculescu". În condiţiile în care mai marii Primăriei promiteau că în cursul lunii noiembrie 2007 vor demara lucrările de construcţie a viitorului campus, acum ne vom bucura dacă acestea vor demara la finele acestui an. La licitaţia organizată de municipalitate s-au prezentat două firme, cu care Primăria are o veche colaborare, dar şi o experienţă neplăcută. Aceste firme sunt SC Selina, care a reabilitat parte din Corsoul orădean, dar şi câteva străzi din Oradea, iar cea de-a doua firmă este MBS Group, care în ultimii ani s-a ocupat de construcţia Bazinului Olimpic şi de Orăşelul copiilor. Niciuna dintre firme nu s-a ridicat, de-a lungul anilor, la nivelul aşteptărilor, lucrările executate lăsând uneori de dorit. La licitaţia pentru campus, niciuna dintre firme nu a îndeplinit condiţiile de calificare cerute de lege, motiv pentru care comisia a respins ambele oferte, hotărând reluarea licitaţiei.

Nemulţumite, ambele firme s-au adresat Comisiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor, care trebuie să se pronunţe cel târziu pe data de 22 iunie a.c. Abia după această dată, comisia orădeană va putea hotărî dacă se reia procedura de licitaţii.