Tradiţionala vânătoarea de la Balc s-a încheiat ieri cu proteste. Peste 150 de mistreţi şi-au găsit sfârşitul în bătaia puştilor invitaţilor omului de afaceri Ion Ţiriac.

Evenimentului de la Balc, şi în acest an, s-a desfăşurat într-o totală discreţie a organizatorilor, tocmai pentru a evita unele incidente şi scurgeri de informaţii. Astfel, potrivit unor surse au fost vânaţi în total între 150 şi 160 de mistreţi, din care 80 doar în prima zi, a căror carne, dacă va fi conformă şi se va dovedi bună de consum - va ajunge, cel mai probabil, la centre de protecţie socială. Anul trecut, bilanţul vânătorii a fost de 254 de mistreţi. Vânătoarea a demarat sâmbătă dimineaţă, la ora 9.00, iar pe parcursul zilei au fost două goane. Ieria fost o singură goană. Partida s-a încheiat în jurul orei 13.00, iar la ora 14.00 a fost planificată tradiţionala fotografie de grup cu participanţii şi vânatul lor. Un echipaj de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor (DSVSA) a fost prezent pe domeniul lui Ţiriac pe tot parcursul vânătorii, iar probe din animalele împuşcate au fost prelevate şi vor fi analizate în laboratoarele instituţiei, costurile urmând să fie suportate de omul de afaceri. "Tot ce pot să spun este că s-a respectat protocolul încheiat între noi şi ei. Mâine se vor face analizele pentru trichineloză, iar marţi pentru pesta porcină", s-a rezumat să spună dr. Remus Moţoc, şeful DSVSA Bihor.

Evenimentul de la sfârşitul săptămânii trecute nu s-a desfăşurat, însă, fără incidente. Membri ai fundaţiei Vier Pfoten au protestat, sâmbătă, în faţa domeniului de vânătoare de la Balc, instalând un balon cu aer cald ce conţinea un banner cu mesajul "Nu ucide, joacă tenis" şi aruncând cu mingi de tenis din burete. "Dorim ca ei să înceteze să mai ucidă animale sălbatice fără apărare şi să îmbrăţişeze din nou sportul pe care domnia sa îl juca cu atâta eleganţă şi cu atâta succes", a spus Gabriel Păun, director de campanie Fundatia Vier Pfoten International. O altă organizaţie ce militează pentru drepturile animalelor a depus şi o plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Bihor, contestând legalitatea vânătorii. „Vânătoarea respectivă este o activitate cu caracter privat şi se desfăşoară într-un complex de creştere a vânatului privat, în baza unei autorizaţii emisă de gestionarul fondului, în limitele cotei de recoltă aprobată, în consecinţă, poliţia nu are niciun fel de competenţă în a opri această activitate. Poliţiştii bihoreni urmează a verifica  toate aspectele sesizate, iar în funcţie de rezultat, în cauza penală va fi propusă o soluţie bazată pe temeinicie şi legalitate", se arată într-un comunicat remis de IPJ Bihor.

Partidele de vânătoare de la Balc au devenit cunoscute în 2005, când au fost împuşcaţi 185 de mistreţi, dintre care 23 de către fostul premier Adrian Năstase. În mod tradiţional vânătoarea se desfăşura la sfârşitul celei de-a treia săptămâni a lunii ianuarie, dar anul acesta partida a fost devansată cu o săptămână. Domeniul de la Balc se întinde pe 150 de hectare din comuna bihoreană cu acelaşi nume.