Militarii iranieni au încărcat luna trecută mine marine pe vase din Golful Persic, ceea ce a sporit îngrijorarea Statelor Unite privind pregătirile Iranului pentru blocarea Strâmtorii Ormuz, ca reacție la loviturile israeliene pe întreg teritoriul iranian, afirmă doi oficiali americani citați de Reuters.

Pregătirile - despre care nu s-a vorbit până acum public - au fost detectate de serviciile de informații americane și au avut loc după ce Israelul a lansat primele atacuri cu rachete asupra Iranului în 13 iunie, au declarat sursele Reuters, care au solicitat să nu le fie dezvăluită identitatea, drept condiție pentru a discuta probleme sensibile din domeniul spionajului.

Încărcarea minelor, care nu au fost încă amplasate în strâmtoare, sugerează că Teheranul ar fi avut intenții serioase de a închide una din cele mai circulate rute maritime din lume, escaladând astfel un conflict deja în curs de intensificare și afectând comerțul internațional. O cincime din livrările mondiale de petrol și gaze trec prin Strâmtoarea Ormuz, iar o blocadă ar fi dus probabil la creșterea bruscă a prețurilor la energie în întreaga lume. Deocamdată, cotațiile de referință pentru țiței au scăzut cu 10% după ce Statele Unite au bombardat situri nucleare iraniene. Evoluția a fost parțial generată de scăderea temerilor că războiul va provoca perturbări majore în comerțul cu petrol.

În 22 iunie, după ce bombele antibuncăr americane au lovit trei instalații nucleare vitale din Iran pentru a paraliza programul atomic al țării, parlamentul de la Teheran a susținut - potrivit unor știri - o măsură de blocare a strâmtorii. Decizia nu este obligatorie, iar ultimul cuvânt îl are Consiliul Național Suprem de Securitate, a explicat la momentul respectiv canalul de televiziune iranian Press TV.

În trecut, Iranul a mai amenințat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acțiune.

Reuters nu a reușit să verifice momentul exact din timpul războiului iraniano-israelian de 12 zile când au fost încărcate minele pe vase și nu este clar dacă acestea au fost între timp descărcate; desfășurarea lor ar opri efectiv trecerea navelor. Sursele agenției nu au dezvăluit cum au obținut Statele Unite informația despre încărcarea minelor, însă în astfel de cazuri este vorba de obicei despre imagini din satelit, surse umane clandestine sau o combinație a celor două metode.

Solicitat să comenteze pregătirile Iranului, un oficial de la Casa Albă a răspuns că „datorită executării strălucite de către președinte a Operațiunii Midnight Hammer, campaniei de succes împotriva Houthi și campaniei de presiune maximă, Strâmtoarea Ormuz rămâne deschisă, libertatea de navigație a fost restabilită, iar Iranul a fost slăbit semnificativ''.

Pentagonul și misiunea iraniană la ONU nu au reacționat imediat la solicitarea de comentarii.

Prin Strâmtoarea Ormuz dintre Oman și Iran, a cărei lățime minimă este de 34 km, cu un culoar de navigație în ambele sensuri de doar două mile marine, trec majoritatea exporturilor petroliere ale unor membri OPEC - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Irak ți Iran; Qatarul, unul din cei mai mari exportatori mondiali de gaze naturale lichefiate, expediază pe aceeași cale aproape toate livrările de GNL.