"Din durerile Bihorului" - O carte de referinţă pentru neamul românesc
În Sala Amfiteatru a Bibliotecii Judeţene, a avut loc ieri lansarea cărţii "Din durerile Bihorului" (Pagini din lupta intelectualităţii române din Bihor pentru apărarea credinţei, şcolii şi fiinţei naţionale româneşti), Volumul III - Documente 1906, semnată de prof. Ioan Popovici, dr. Bujor Dulgău şi pr. Ioan-Mircea Ghitea.
"Cartea continuă şirul documentelor din volumele anterioare, oprindu-se la anul 1906. Lucrarea reuneşte 68 de documente care, în structura lor, cuprind evenimentul aniversar a 40 de ani organizat la Bucureşti în cinstea regelui Carol I, prilej cu care la acea reuniune omagială a participat şi Corul Hilaria", ne-a declarat pr. Ioan-Mircea Ghitea. În calitate de gazdă, prof. Ligia Mirişan, directoarea Bibliotecii Judeţene, şi-a manifestat bucuria de a găzdui acest eveniment editorial, după ce cu o zi în urmă au fost lansate, tot la Bibliotecă, cărţile "România, între scutul american antirachetă şi katiuşa rusească. Timp şi destin" şi "Europa cu capul în stele şi trupul însângerat", semnate de gl. bg. (r) Gheorghe Dragomir. „Asistăm la lansarea celui de-al treilea volum al unei lucrări de referinţă pentru ce înseamnă istoria nu foarte îndepărtată a Bihorului, şi nu numai", a spus Ligia Mirişan în deschiderea evenimentului. Lansarea de carte a fost precedată de un moment muzical susţinut de Nagy Molnar Eszter, care a prezentat serenade de Schubert şi Oliver Metra. Tânăra are 12 ani, iar de şase ani studiază pianul cu profesoara Mariana Lupu. Printre cei prezenţi la eveniment, s-au numărat: gl. bg. (r) Gheorghe Dragomir, părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul ortodox de Oradea, părintele Emilian Susan, Radu Pavel şi Felician Mureşan, de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, prof. Radu Milian, de la Arhivele Naţionale, prof. univ. dr. Mihai Drecin, scriitorul George Roca, din Australia, prof. Ioan Baba Armănescu etc. Tot ieri, a fost prezentată şi teza de doctorat a pr. Ioan-Mircea Ghitea, intitulată "Episcopul martir dr. Nicolae Popoviciu al Oradiei (1903 - 1960). Monografie istorică".
Evenimentul a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Universitatea din Oradea, Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea, Asociaţia Culturală "România în lume" şi Parohia Ortodoxă Husasău de Criş. Cei interesaţi pot procura cartea de la preotul Ioan-Mircea Ghitea, tel. 0746-241.914.
Acum este momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro