251 de la naşterea compozitorului - Medalion Beethoven, la Filarmonică
Concertul de joi, 20 mai, de la ora 19.00, de la Filarmonica de Stat Oradea, este dedicat marelui compozitor Ludwig van Beethoven, la 251 de ani de la naşterea sa.
Prima lucrare din program este Coriolan – uvertura, op. 62, compusă în anul 1807 pentru tragedia Coriolan a lui Heinrich Joseph von Collin. În continuare, va fi prezentată Simfonia a III-a „Eroicaˮ, în Mi bemol major, op. 55. Iniţial, această lucrare i-a fost dedicată lui Napoleon, însă, după amara decepţie avută la vestea proclamării primului consul ca împărat, Beethoven a rupt dedicaţia, lăsând în urmă doar câteva cuvinte sugestive … „în amintirea unui mare om”.
Conducerea muzicală a concertului îi aparţine maestrului Romeo Rîmbu.
Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii Române). A fost membru unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora. Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.