60 de ani de teatru românesc la Oradea - Spectacol aniversar cu nume de referinţă
În data de 26 noiembrie, Teatrul Regina Maria sărbătoreşte 60 de ani de când trupa română a avut primul spectacol. Momentul va fi sărbătorit printr-un festin teatral, un maraton de spectacole care va bucura publicul timp de o săptămână. Iar maratonul se va deschide printr-un spectacol deosebit, care va aduce în faţa publicului două nume de referinţă ale teatrului orădean şi nu numai: actorul Eugen Ţugulea şi criticul Elisabeta Pop.
Încercările de a înfiinţa o trupă de teatru românesc stabilă la Oradea au avut rezultate abia la începutul anului 1954, când actorii Grigore Schitcu, C. Simionescu, Gore Teodorescu şi Maria Vasilescu au fost invitaţi să întemeieze o comisie de formare a secţiei române de teatru, sub conducerea lui Andrei Dauer. Astfel, dupa un curs sinuos, în vara anului 1955, ia fiinţă Teatrul de Stat Oradea, care va funcţiona (până în anul 2011, când teatrele se vor separa) cu două secţii: cea română (cunoscută în prezent sub denumirea de Trupa Iosif Vulcan) şi cea maghiară (Szigligeti Tarsulat). Primul spectacol jucat de trupa română a fost, poate nu întâmplător, "O scrisoare pierduta", de I. L. Caragiale, care a avut premiera în 26 noiembrie 1955, fiind atât din punctul de vedere al alegerii, cât şi din cel al montării o reuşită. În onoarea acestui eveniment de mare însemnătate culturală, Teatrul Regina Maria dedică o săptămână de festinul teatral se va desfăşura în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie. Spectatorii sunt invitaţi la o scurtă călătorie în trecut, realizată cu ajutorul unei expoziţii de fotografie, care cuprinde imagini din peste 40 de spectacole montate de-a lungul a 60 de ani de teatru românesc. Expoziţia va avea loc în foaierul teatrului şi va putea fi vizionată gratuit de publicul prezent la evenimente.
"60 de ani pe această scenă (aceeaşi)"
Spectacolul care va inaugura evenimentul aniversar este "60 de ani pe această scenă (aceeaşi)" şi va avea loc în 26 noiembrie, la ora 18.30, în Sala Mare. Nu întâmplător spectacolul îl va aduce în prim-plan pe actorul Eugen Ţugulea, cel care a jucat (şi) în prima stagiune a teatrului românesc din 1955. Acest spectacol va aduce publicului un recital deosebit de versuri celebre (Mihai Eminescu, Michelangelo Buonarotti, George Topârceanu, M.R. Paraschivescu, George Coşbuc) şi monoloage (L. Caragiale, B.Şt. Delavrancea, William Shakespeare, Al. Puşkin, Geo Bogza şi Petre Ghelmez). De această dată, Eugen Ţugulea nu va fi singur pe scenă, ci alături de un alt nume de referinţă al teatrului românesc, criticul Elisabeta Pop, secretar literar al instituţiei orădene vreme de 30 de ani, distinsă de Uniter cu "Premiul pentru întreaga activitate" (2006). "Elisabeta Pop va fi moderatorul acestui spectacol. Vom fi într-un permanent dialog şi voi răspunde provocărilor prin versuri, prin monoloage. Eu am această concepţie, această credinţă că spectatorul trebuie să plece cu ceva din teatru. Am pregătit un spectacol care sper să stârnească şi să atragă un număr mare de spectatori", a mărturisit Eugen Ţugulea.
"Este un spectacol foarte important şi foarte valoros", a subliniat şi Daniel Vulcu, managerul teatrului. "Un spectacol interesant, cu umor, cu autoironie, cu toate ingredientele pe care trebuie să le aibă un spectacol de onoare", a mai declarat Daniel Vulcu.
În semn de mulţumire
Cea de-a doua surpriză oferită la ceas aniversar este spectacolul "Best Of", la care orădenii vor avea acces gratuit (prioritari fiind abonaţii) şi care va prezenta cele mai frumoase momente din spectacolele-hit ale stagiunilor trecute: Scripcarul pe acoperiş, Omul din La Mancha, Leonce şi Lena, sau Îndrăgostiţii din Ancona. "Best of" va avea loc în data de 1 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Tot un cadou pentru orădeni, în 1 decembrie, începând cu ora 10.00, la teatru va avea loc Ziua Porţilor Deschise. Orădenii sunt invitaţi să viziteze cabinele, birourile, scena şi culisele şi să asiste la repetiţii.
Orădenii interesaţi de spectacolele aniversare al teatrului pot urmări programul complet şi în Agenda Culturală a cotidianului Crişana.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.