Violonistul Alexandru Tomescu porneşte în cel de-al şaptelea an consecutiv în Turneul naţional Stradivarius, care îl poartă în 12 centre culturale româneşti. Anul acesta îl are alături pe celebrul pianist rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev. La Oradea artiştii vor concerta în 27 mai.

Într-o continuă căutare a perfecţiunii, ce l-a dus în ultimii ani în zona spectacolelor sincretice, combinând muzica cu proiecţii video sau teatru non-verbal, Alexandru Tomescu ajunge acum la o formă esenţializată a muzicii. "In the Mood for Prokofiev" este titlul celui de-al şaptelea Turneu Stradivarius. Anul acesta pe scenă îi va sta alături celebrul pianist rus Eduard Kunz. Oradea este al şaselea oraş din cele 12 în care vor concerta cei doi muzicieni. Spectacolul va avea loc în 27 mai, la Filarmonica de Stat, de la ora 19.00. Programul comcertului propune o selecţie a celor mai îndrăgite lucrări pentru vioară şi pian ale compozitorului rus Prokofiev: Cinci melodii op. 35 bis şi cele două Sonate pentru vioară şi pian. În premieră, concertele turneului Stradivarius se vor deschide cu piesa unui tânăr, chiar foarte tânăr compozitor român. Este vorba despre Gabriel Gîţan, elev în clasa a XI-a, Colegiul Naţional de Muzică "George Enescu" din Bucureşti. Mai mult, ediţia 2014 a evenimentului se înscrie în tradiţia iniţiată de Alexandru Tomescu - aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială. Turneul Naţional Stradivarius - In the Mood for Prokofiev este dedicat Fundaţiei Hope and Homes for Children România, al cărei Ambasador Alexandru Tomescu este din 2012, şi luptei împotriva abandonului copiilor.

Muzicieni de prestigiu

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte-maraton, în turnee de zeci de oraşe, violonistul se bucură de o apreciere unanimă din partea publicului. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară: Marguerite Long - Jacques Thibaud (Paris, Franţa), Paganini (Genova, Italia), George Enescu (Bucureşti, România), Sarasate (Pamplona, Spania), Kloster Schöntal (Germania) etc. Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris), Concertgebouw (Amsterdam) etc. A concertat sub bagheta unor maeştri precum Valery Gergiev, Christoph Eschenbach sau Kurt Masur. Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk, din Siberia, şi-a început studiile la pian cu Mihail Hohlov, la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova. Inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, Eduard Kunz a colaborat deja cu numeroase orchestre europene de renume. A susţinut recitaluri în marile săli de concert ale lumii, printre care amintim Wigmore Hall din Londra, Bridgewater Hall din Manchester, Louvre din Paris, Concertgebouw din Amsterdam, Winterthur din Barcelona, Sala Mare a Conservatorului din Moscova, a fost prezent pe scena prestigiosului Festival din Duszniki - "December Nights", la Festivalul Como de Garda, Grieg (Oslo), Al Bustan (Lebanon), la Festivalul Keyboard din New York, precum şi la Festivalurile St. Magnus (Scotland) şi City of London.