Şi în această toamnă debutul noii stagiuni a Teatrului de Stat Oradea se va realiza pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor în condiţiile în care Primăria Oradea, noul administrator al clădirii, dă dovadă de dezinteres în ce priveşte demararea lucrărilor de execuţie a interiorului instituţiei de cultură orădene. Mai mult, ieri conducerea Administraţiei Imobiliare Oradea nici nu ştia care este stadiul procedurilor de atribuire a lucrărilor de reabilitare a Teatrului.

 

De aproape doi ani, actorii Teatrului de Stat Oradea sunt siliţi să joace pe scene improvizate, în timp ce condiţiile mizere asigurate pe perioada repetiţiilor au dus la numeroase îmbolnăviri în rândul actorilor. În plus, în primul an de "exil" numărul spectatorilor a scăzut cu peste 3.000. De asemenea, chiria pe care judeţul trebuie să o plătească pentru spaţiile de repetiţii şi spectacol este foarte mare. Astfel, în 2008 s-au achitat cu titlu de chirie 100.000 lei, iar în prima jumătate a acestui an s-au cheltuit alţi 150.000 lei. În toamna anului 2007, la scurt timp după ce au fost evacuate scaunele din sala de spectacole şi au fost montate schelele, lucrările au fost oprite, deoarece s-a constatat că restaurarea specială a sălii de spectaclole este prea costisitoare, contractul cu firma de construcţii fiind reziliat. Din păcate, Consiliul Judeţean Bihor, care are în subordine Teatrul de Stat, nu a identificat soluţii pentru ieşirea din acest blocaj financiar. Abia în primăvara acestui an s-a găsit o soluţie: transferarea clădirii Teatrului la Primăria Oradea şi asigurarea, implicit, a sursei de finanţare. Din păcate, odată ajunsă în grija municipalităţii, situaţia a continuat să se tergiverseze nepermis de mult, astfel că nici la această oră lucrările nu au început. Pe data de 6 iulie a.c. Administraţia Imobiliară Oradea a organizat o licitaţie privind selectarea firmei care să restaureze impozanta clădire veche de 109 ani. La procedura de atribuire s-au prezentat două firme: CS Complex Service, cu sediul în Zalău, respectiv firma Constructorul Sălard. Oferta primei firme s-a ridicat la 1.949.000 lei, în timp ce Constructorul Sălard a oferit un preţ de execuţie de 1.906.000 lei, motiv pentru care aceasta din urmă a fost declarată câştigătoarea procedurii. Ulterior, SC Complex Service, nemulţumită de rezultatul licitaţiei, a contestat decizia comisiei la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

În cursul zilei de ieri, am solicitat conducerii AIO lămuriri cu privire la modul în care a fost tranşată această problemă, însă reprezentantul Biroului de presă ne-a informat că "în acest moment CNSC nu a comunicat niciun răspuns cu privire la contestaţia depusă". Răspunsul vine să întărească încă o dată dezinteresul funcţionarilor AIO faţă de problemele pe care le gestionează, în condiţiile în care CNSC a afişat încă de pe data de 14 august răspunsul la contestaţia firmei SC Complex Service. Potrivit deciziei, contestaţia formulată de firma din Zalău se respinge ca tardivă şi se dispune "continuarea procedurilor de atribuire în cauză". Însă toate aceste aspecte nu sunt cunoscute de către funcţionarii AIO, care se mulţumesc să-şi desfăşoare activitatea în limitele birocraţiei, care pentru ei nu este o povară, ci mai degrabă o şansă pentru a se complace în situaţia de mediocritate în care se găsesc.

 

În condiţiile în care SC Complex Service acceptă decizia CNSC şi nu mai contestă răspunsul la Tribunal, AIO poate să încheie contractul cu firma câştigătoare, iar în cel mai scurt timp lucrările la sala de spectacole să demareze. Potrivit caietului de sarcini, durata de execuţie a reparaţiilor este de cinci luni.