Prezentat oficial luni, 8 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, noul dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea își va intra în atribuţii începând cu stagiunea 2024/2025.

 

Tânărul croat Andrej Vesel a dirijat cele trei concerte de Anul Nou ale Filarmonicii orădene, în serile de 5, 6 și 7 ianuarie, însă colaborarea sa cu instituția de cultură orădeană a început în toamna anului trecut, prin cele două concerte cu programe distincte prezentate în 12 şi 13 octombrie.

 „A fost o provocare atât pentru el, cât și pentru orchestra noastră, deoarece au fost susținute, atunci, două concerte, la interval de două zile, cu programe total diferite. Dincolo de profesionalismul de care a dat dovadă şi de şcoala de dirijat vieneză cu care vine în spate, Andrej s-a dovedit a fi un bun lider, demonstrând că poate să țină în mână foarte bine orchestra. S-a creat, astfel, o legătură frumoasă între orchestră şi Andrej, aşa că am început să purtăm discuţii cu dumnealui, în ideea de a-l avea cât mai aproape, pentru că s-a simţit o chimie foarte bună între orchestră şi el, dar și între el, public şi întreaga echipă a Filarmonicii”, a spus Carmen Rus, managerul Filarmonicii orădene, luni, în cadrul unei conferințe de presă. La întâlnirea cu jurnaliștii a participat și Sergiu Suci, șef serviciu organizare, PR & Marketing.

Filarmonica de Stat Oradea are în organigramă două posturi de dirijor permanent, unul ocupat de maestrul Janko Zsolt, iar celălalt devenit vacant după pensionarea dirijorului Romeo Rîmbu, care a slujit instituția de cultură timp de 34 de ani. Andrej Vesel a semnat contractul de muncă luni, 8 ianuarie, pe perioadă determinată, așa cum este legal, cu posibilitatea de a prelungi contractul. Noul dirijor permanent al Filarmonicii a precizat că, deși va locui în continuare la Viena, va dirija la Oradea cel puţin opt concerte pe an.

Andrej Vesel are 32 de ani. S-a născut în capitala Croației, Zagreb, și a început formarea muzicală cu studiul pianului. În anul 2015, a absolvit Academia de Muzică din Zagreb, unde a studiat cu celebrul pianist Vladimir Krpan. În continuare, a urmat cursurile de Dirijat Orchestră cu Johannes Wildner la Universitatea de Muzică din Viena, la încheierea studiilor susținând un concert cu Vienna Radio Symphony Orchestra, la „Sala de Aur” de la Musikverein, Viena. În paralel cu cursurile de dirijat-orchestră, a absolvit și cursul de dirijat coral cu maestrul Alois Glaßner. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de personalități artistice, precum: Marin Alsop, Riccardo Chailly, Christian Ehwald, Peter Eötvös, Uroš Lajovic, Andrés Orozco-Estrada, Jukka-Pekka Saraste și alții. În anul 2017, Andrej Vesel a fondat propria sa orchestră, împreună cu pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, aceasta fiind denumită „Ton der Jugend Symphonieorchester Wien“, care are apariții regulate la Wiener Konzerthaus. De altfel, următorul concert pe care îl va dirija la Oradea, înainte de începerea contractului, va avea loc în vara acestui an, mai precis în luna august. Este vorba despre un concert în aer liber, avându-l ca invitat pe pianistul Ioan-Dragoş Dimitriu, cu care Andrej Vesel colaborează de peste 10 ani.

În calitate de dirijor, Vesel s-a aflat deja la pupitrul unor orchestre importante din Palestina, Germania, Slovenia, precum și în România la Brașov, Oradea, Satu-Mare și Sibiu. În momentul de față, Andrej Vesel este deținătorul bursei croate „Večernjakova domovnica” la categoria muzică și a Bursei „Richard Wagner”, pentru Festivalul din Bayreuth, Germania.