Sărbătoarea Limbii Române a adus împreună poeți, scriitori, critici literari, artiști plastici și lirici din România, Republica Moldova și Bulgaria într-un amplu maraton cultural, desfășurat la Chișinău și Băcioi, în perioada 31 august - 3 septembrie.

Evenimentele au prilejuit lansarea în mai multe instituții de cultură a Antologiei de poezie contemporană românească „Drag de limba română”, volum coordonat de poeta Mihaela Dindelegan, la care și-au adus contribuția 28 de poeți români și basarabeni, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Culturale Pro Lirica Oradea.

Delegația orădeană, formată din Mihaela Dindelegan, Carmen Ifrim Săsărman și Leontina Costruț, a dus fraților de peste Prut darul de suflet al comunității din Bihor, concretizat în Antologie și în peste 50 de alte cărți de poezie ale unor scriitori români. Primul popas al delegației a avut loc la Congresul mondial al eminescologilor, organizat de academicianul Mihai Cimpoi, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” din Chișinău.

De acolo, delegația a pornit spre comuna Băcioi, din sectorul Botanica al Chișinăului, comună înfrățită cu Oradea și județul Bihor. Primarul Ilie Leahu, directorul de școală Dumitru Băltățescu și reprezentanții comunității locale le-au întâmpinat pe bihorence cu pâine și sare, într-un cadru festiv. Programul artistic al gazdelor și cel al oaspeților din Bihor și din Balcic - Bugaria, s-au împletit în mod armonios, generând lacrimi de bucurie și îmbrățișări frățești. Delegația bihoreană a vizitat apoi Biblioteca Publică renovată a Comunei Băcioi, în care se regăsesc la loc de cinste sute de volume donate de Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.

Sâmbătă, 2 septembrie, periplul literar a continuat la Biblioteca Municipală Chișinău, unde a avut loc decernarea, din partea Societății Culturale Apollon România, a premiilor Festivalului Concurs Internațional de poezie, proză și grafică „Nicolae Dabija - Tăcerea răstignită”. În cadrul întâlnirii, membrii Cenaclului literar - creștin „Cuvântul” au prezentat un admirabil program artistic dedicat Zilei Limbii Române, care a culminat cu o lansare de carte.

Tot aici s-au pus bazele unei colaborări viitoare între Societatea Apollon România, condusă de George Călin, Ambasador Cultural Covenția ONU - Geneva, și Asociația Pro Lirica Oradea, reprezentată de Mihaela Dindelegan.

Sâmbătă după-amiaza, Biblioteca „Hristo Botev” din Chișinău a găzduit lansarea Antologiei „Drag de limba română”, în prezența autorilor basarabeni și a președintei Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație, poeta Renata Verejanu. Luările de cuvânt și recitările poeților au fost acompaniate la pian de cantautoarea Geta Lipovanciuc.

Duminică, delegația bihoreană a participat la festivitățile de premiere din cadrul Festivalului Internațional de Poezie „Renata Verejanu”, unde Mihaela Dindelegan a obținut premiul I însoțit de trofeu la Secțiunea „Poezie de autor”, respectiv la gala decernării premiilor pe anul 2022 în cadrul Uniunii Internaționale a Oamenilor de Creație,  unde poeta orădeancă a fost premiată pentru volumul „Vacarmul vremilor”, apărut la Editura Primus.

Editarea Antologiei de poezie contemporană românească „Drag de limba română” a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bihor, volumul fiind dedicat Zilei Limbii Române, sărbătorită la 31 august, atât în România, cât și în Republica Moldova.