După ce a fost prezentată în Constanța și București, expoziția „1989. Revoluția de Catifea” a fost vernisată ieri la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. Expoziția conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente.

În perioada 6 februarie – 28 februarie, orădenii pot admira la sediul MTC expoziţia „Anul 1989 – Revoluţia de Catifea”, organizată de Centrul Ceh București și Ambasada Republicii Cehe în România, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor. Această expoziţie are ca scop aniversarea a două dintre cele mai importante evenimente ce au marcat istoria recentă a Cehoslovaciei - căderea comunismului în anul 1989 şi desăvârșirea Revoluţiei de Catifea în 1990–1991, odată cu plecarea trupelor sovietice. Expoziția conține fotografii iconice realizate de 15 dintre cei mai buni fotografi cehi, care au surprins momente cheie ale istoriei cehoslovace recente, când, după 40 de ani, dictatura comunistă a luat sfârșit: demonstrația împotriva regimului totalitar din anul 1988, Săptămâna Palach din 1989 și ziua de 17 noiembrie 1989, respectiv atmosfera emoțională și plină de entuziasm care a urmat.

„Avem o colaborare de câțiva ani cu Institutul Ceh de Cultură, pe care sperăm să o extindem în timp și cu alte expoziții. Scopul nostru este acela de a aduce publicul orădean la aceasta expoziție pentru a afla amănunte din istoria recentă și pentru a compara evenimentele din 1989 din România și din Cehoslovacia”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Acesta a explicat că, din pricina condițiilor meteo nefavorabile, reprezentații Institului nu au putut fi prezenți la vernisaj.

„Fotografiile expuse, cu prezentare în limba engleză, expoziția fiind itinerantă și internațională, surprind momentel fierbinți ale protestelor din cea de a doua jumătate a anului 1989. Dintre toate țările din blocul de Est care au scăpat de dictatura comunistă, România și Cehia sunt cele în care evenimentele din stradă s-au asemănat cel mai mult. Expoziția nu se oprește doar la momentele din 1989, ci prezintă și evenimente importante din 1990”, a spus curatorul expoziției, istoricul Gabriel Moisa.

Multe dintre aceste fotografii de excepție au căpătat, cu timpul, caracter legendar și, datorită valorii lor documentare și artistice, ne întorc literalmente în acea atmosferă de emoție și entuziasm care predomina în întreaga societate la acea vreme. Expoziția include și un set de fotografii ale plecării trupelor sovietice din Cehoslovacia în anii 1990-1991, fenomen care a desăvârșit Revoluția de Catifea.