Indiferent de situația actuală, trebuie să ne adaptăm, să ținem pasul cu noile trenduri, cu noua tehnologie și să mergem mai departe…

Este de părere orădeanca Adela Rusu, artist al Federației Internaționale de Artă Fotografică, cu titlul de Excelență în Rang de Aur.

Adela a început anul în forță, însă, din luna martie, totul s-a schimbat din cauza pandemiei.

„Am început anul acesta cu elan și mult optimism, ca de obicei, însă, din martie, totul s-a redus din cauza pandemiei, mă refer la ieșirile fotografice, care au fost mult mai puține sau în grupuri foarte restrânse, a IV-a ediție a taberei internaționale de fotografie din Sălaj, pe care o organizez în colaborare cu Centrul de Cultură și Artă Sălaj, s-a anulat, cursurile de fotografie le-am ținut în condiții speciale de maximă siguranță, cu distanțare și dezinfectare, cu grupe de maxim zece persoane, iar vernisajele de la finalul cursurilor și înmânarea diplomelor le-am putut ține doar afară, în aer liber”, ne-a mărturisit artista.

Chiar dacă a fost pandemie, Adela a avut în acest an șapte serii de cursanți la Cursul de Fotografie - nivel debutanți și Cursul acreditat de specializare ,,Fotograf” la Oradea și Baia Mare, interesul pentru cursurile de fotografie nu a scăzut, chiar dacă lumea a devenit mai precaută, iar tonusul nu a fost același, din cauza restricțiilor.

„Cursanții erau mai reținuți, deși un curs de fotografie presupune multă comunicare, implicare, creativitate și ieșiri fotografice. Indiferent de situația actuală, trebuie să ne adaptăm, să ținem pasul cu noile trenduri și noua tehnologie. Din cauza pandemiei, anul acesta, nu au fost atâtea evenimente de fotografiat, dar a crescut comerțul online, așadar, a fost nevoie de fotografie de produs și de promovarea anumitor  servicii”, a adăugat interlocutoarea noastră.

Laureată a câteva sute de premii pentru excepţionalele sale lucrări de artă fotografică, Adela Rusu a obținut anul acesta două distincții importante: titlul de Excelență a Federației Internaționale de Artă Fotografică în rang de Aur EFIAP/g  și titlul de PPSA –Proficiency of Photografic Society of America, iar până acum, a fost membră în 13 jurii internaționale de artă fotografică din șase țări.

Ca participare la concursurile internaționale de fotografie, 2020 a fost un an bun pentru aceasta, un an cu rezultate deosebite, artista fotograf ajungând la peste 1.800 de fotografii acceptate la saloanele naționale și internaționale de artă fotografică din 50 de țări. Totodată, Adela a câștigat până acum 300 de premii, din care, în acest an, 15 medalii, 16 mențiuni, 2 diplome, 2 premii speciale la concursurile naționale de fotografie cu teme etnografice: Premiul 2 la categoria portret, la Reduta Brașov, cu fotografia ,,Oameni și datini”, și Trofeul Carol Popp de Szathmary, cu fotografia ,,Sufletul lutului”, la concursul  Fotografia Document Etnografic FDE, Cluj-Napoca. Cele mai premiate fotografii ale artistei din acest an sunt „Alstroemeria” și „Tulip Love”, care au câștigat medalii de aur, „Ice Woman”, „Miel de Paști” și „Bătrânețe”, care au câștigat medalii de argint, și „Tea Time”, „Flakes” și „Chatelaine”, medalii de bronz.

„Sunt o fire veselă și tonică, așa că îmi doresc ca noul an, 2021, să fie unul în care să scăpăm de pandemie, să reintrăm în normal, să fim din nou deschiși și prietenoși cu toții, să ne implicăm în diverse proiecte creative de fotografie și să avem multe ieșiri fotografice, pentru că fotografia este un excelent mijloc de comunicare, un limbaj universal care arată atâtea povești într-o imagine”, a mai spus Adela. 

Prin intermediul ziarului nostru, artista a ținut să le ureze tuturor orădenilor un An Nou cu sănătate, bucurii, gânduri bune și mult optimism!

Cei care doresc să se înscrie la cursurile de fotografie organizate de Adela Rusu o pot face începând din 25 ianuarie 2021. Informații se pot obține la telefonul 0744-210.670.