Artişti recunoscuţi pe plan mondial, în concert la Palatul Baroc - „Opt anotimpuri, o lume”
Violonistul Artur Kaganovskiy şi dirijorul César Álvarez vor concerta azi, 26 aprilie, de la ora 19.00, la Palatul Baroc, într-un concert extraordinar, intitulat „Opt anotimpuri, o lume”.
Anunțul a fost făcut, într-o conferinţă de presă, de episcopul romano-catolic Böcskei László şi violonistul Artur Kaganovskiy.
Concertul de muzică clasică va marca, prin programul ales, un rafinat dialog muzical, o antiteză a epocilor, clasic versus contemporan, cuprinzând una dintre cele mai faimoase lucrări ale compozitorului italian Antonio Vivaldi, „Cele patru anotimpuri”, şi „Cele patru anotimpuri din Buenos Aires”, semnate de muzicianul argentinian Astor Piazzolla.
Deşi cei doi compozitori sunt despărţiţi de două secole şi jumătate - Antonio Vivaldi fiind unul dintre cei mai cunoscuţi compozitori ai secolului 18, iar Astor Piazzolla, creatorul unui nou gen muzical în America Latină, „Nueva Tango”, o muzică la graniţa între folclorul argentinian, muzica clasică şi jazz - au totuşi un numitor comun, iar ceea ce îi uneşte sunt „Anotimpurile”, compoziţia originală scrisă de Vivaldi în 1721, care a fost reluată de Piazzolla în 1965, în Estaciones Porteńas – „Anotimpurile din Buneos Aires”.
„Primul dintre Cele Patru Anotimpuri din Buenos Aires a fost scris în 1965. Titlul aduce inevitabil în minte cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi, dar aici se termină tributul în versiunile originale ale lui Piazzolla. Ale lui sunt lucrări cu o singură mișcare, în timp ce cele ale lui Vivaldi au toate trei. Vivaldi se lipește îndeaproape de poeziile sale și se delectează evocând imagini specifice din ele — lătrat de câini, furtuni, țărani beți, păsări cântând; nu chiar Piazzolla: el este mai mult pentru spirit sau sentiment. Mai presus de toate, vioara solo este esențială pentru Vivaldi; Piazzolla nu a chemat unul. Apoi, în anii 1990, a venit și compozitorul și aranjatorul Leonid Desyatnikov. Anotimpurile par a fi, în general, o oarecare obsesie pentru Desyatnikov. Pe lângă munca sa la piesa lui Piazzolla, el a compus și un set de piese numite Anotimpurile rusești pentru vioară, soprană și coarde. Ceea ce a făcut aici a fost să ia originalele lui Piazzolla și să le „vivaldifice”, replicând orchestrația lui Vivaldi – inclusiv vioara solo – și țesând tot felul de aluzii inteligente la Vivaldi...”, transmit organizatorii evenimentului.
Conducerea muzicală a concertului va fi asigurată de Cesar Álvarez, unul dintre cei mai remarcabili dirijori din lume. Dintre maeștrii săi îi amintim pe Benito Lauret și Dmitri Kitaienko. Pe lângă turneele sale în China, Statele Unite, Rusia, Africa de Sud, și predă. Este profesor la Universitatea de Stat din Murcia și profesor invitat la Universitatea Vanderbilt din Statele Unite. Printre cele mai recente proiecte ale sale se numără colaborarea cu compozitorul Edward Artemiev, alături de care, la Teatro Monumental din Madrid, și-a regizat lucrările de mai multe ori cu mare succes. Maestrul Cesar Alvarez este, de asemenea, unul dintre proprietarii și managerii renumitului management Goldberg.
Cunocutul violonist Artur Kaganovskiy a început studiul viorii la vârsta de trei ani. Recunoscut pentru bogăţia intensă a tonului, tehnică remarcabilă şi excepţională muzicalitate, violonistul Kaganovskiy, născut în Rusia, a fost descoperit și adus în Statele Unite pe când avea şase ani de către renumitul violonist Isaac Stern. Şi-a realizat studiile de masterat la The Juilliard School din New York printre profesorii săi numărându-se Grigory Kalinovsky, Lewis Kaplan, Masao Kawasaki și Philip Setzert. După ce a devenit câștigător al Concursului Internațional de Vioară Waldo Mayo, și-a făcut debutul în anul 2007 la Carnegie Hall, Stern Auditorium, alături de membri ai Filarmonicii din New York, dirijor David Gilbert. De atunci, a susținut nenumărate concerte solo în toată Europa, America de Nord și de Sud, precum și în China.
Concertul, intitulat „Opt anotimpuri, o lume”, are loc azi, 26 aprilie, de la ora 19.00, la Palatul Baroc, și va fi unul caritabil, banii rezultați din vânzarea de bilete urmând să fie trimişi parohiilor romano-catolice din Ucraina, care au grijă de refugiaţii ucraineni fugiţi din calea războiului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.