„Make Music, Not War” (Muzică, nu război) este îndemnul Filarmonicii de Stat Oradea, care, împreună cu Moldo Crescendo, invită publicul meloman astăzi, 19 aprilie, de la ora 19.00, la un concert ce îndeamnă la pace, prin muzică…

 

„Make Music, Not War” îi aduce în această seară, pe scena Filarmonicii orădene, pe Dan Iulian Druțac (vioară), Jan Sekaci (violoncel) și Marcel Lazăr (pian), care vor interpreta lucrările Trio „Gypsy”, de J. Haydn, Trio „Ghost” op. 70 nr. 1, de L. van Beethoven, Trio Andante con Moto, de E. Grieg și Trio nr. 2 op. 67, de D. Shostakovich.

Accesul la concert se face pe bază de bilet, în valoare de 20 lei. Abonații Filarmonicii de Stat Oradea pot participa la acest eveniment în baza abonamentului valabil pentru stagiunea 2021-2022.

Dan-Iulian Druțac

S-a născut la Chișinău, Moldova. Primii pași în lumea muzicii i-a făcut la Liceul-internat Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu”, cu ajutorul profesoarei Iulia Luță. La vârsta de nouă ani, profesoara lui de vioară a devenit Galina Buinovschi. În scurt timp, a început să concerteze în Moldova, România, Ucraina, Germania, Italia. De asemenea, este laureat a numeroase concursuri din Moldova, România, Ucraina, Belorusia, Bulgaria, Republica Cehă, Armenia și Regatul Unit. În 2013, Dan-Iulian Druțac a câștigat prima ediție a Concursului Internațional de Muzica de la Whitgift. I s-a acordat Premiul Mare și Premiul Întâi, care i-a oferit o oportunitate rară, de a studia pe baza unei burse la Whitgift School. Din septembrie 2013, Dan-Iulian a studiat cu David Takeno, motiv pentru care a dat la admitere în 2015 și a absolvit conservatorul Guildhall School of Music & Drama de la Londra în 2019. Una dintre realizările sale a fost concertul de la Royal Festival Hall, unde a cântat Concertul pentru vioară și orchestră, de Alexander Glazunov, inclusiv pentru prințul Andrew. În acest moment, Dan-Iulian studiază la Madrid cu profesorul Zakhar Bron.

Jan Sekaci

S-a născut la Oradea, în 2001. Începe studiul violoncelului la vârsta de 10 ani, după o nereușită încercare a viorii. În 2014, decide să își continue dezvoltarea urmând un an la CNM „Sigismund Toduță” din Cluj, iar apoi decide să plece în 2015, la București, unde studiază la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, la clasa profesorului Octavian Lup, până în anul 2020. În prezent, este student al Academiei Barenboim-Said din Berlin, la clasa profesorului Frans Helmerson. De-a lungul anilor, a participat la numeroase concursuri unde talentul și munca i-au fost recunoscute de la o vârstă fragedă. Succesul internațional i se remarcă prin rezultatele: premiul 1 la concursul „Klaipeda International Cello Festival and Competition”, 2017, premiul 1 la concursul Internațional „ProArt Competition”, 2017, Ucraina, și cea mai recentă reușită este Premiul 1 la faimosul concurs „Johannes Brahms”, 2021, din Austria, unde a primit și un premiu special din partea dirijorului Yuki Miyagi: un concert cu Filarmonica din Praga, programat în stagiunea următoare, cu concertul op.104, de Antonín Dvořák.

În anul 2018, Jan a fost selectat să participe ca membru activ al cursurilor de la Academia Kronberg, sub îndrumarea lui Wolfgang Emanuel Schmidt. În prezent, participă pentru al treilea an consecutiv la Classe d’Excellence de Gautier Capuçon, ce are loc la Fundația Louis Vuitton din Paris. Cântă la un violoncel Italian, creat de Giuseppe Fiorini, în anul 1925, la Roma.

Marcel Lazăr

S-a născut în 1993, la Chișinău, într-o familie de intelectuali. După finalizarea studiilor liceale, obține o bursă de studiu din partea statului Român la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde studiază la clasa prof. Daniel Goiți. Aici, debutează în calitate de solist cu Orchestra Academiei de Muzică „Gh. Dima”. În 2015, obține o bursă Erasmus+ ce îi permite să studieze un an la una dintre cele mai prestigioase universități din lume, Universitatea Mozarteum Salzburg, la clasa prof. Tunde Kurucz. După absolvirea ciclului de licență la Cluj-Napoca, continuă un masterat la Universitatea de Muzică din București, la clasa prof. Dana Borșan. La București, obține Bursa de Excelență oferită celor mai buni studenți, dar și o bursă de studiu oferită de Fundația Principesa Margareta a României. În 2020, își prezintă teza de masterat la București, iar în 2021, este admis la un alt masterat, în muzică de cameră, la Universitatea de Muzică din Viena, clasa prof. Avedis Kouyoumdjian, unde își continuă studiile până în prezent.

În afară de activitatea de muzician, Marcel Lazăr are o activitate social-cultural bogată. În 2015, fondează festivalul de muzică clasică Moldo Crescendo, cu scopul de a aduce muzica clasică cântată la nivel înalt publicului de acasă. De atunci, a organizat șase ediții ale festivalului – peste 50 de concerte, în peste 20 de localități din Moldova și România.