Astăzi, 21 ianuarie, de la ora 19.00 - Concert simfonic pe scena Filarmonicii
Filarmonica Oradea invită melomanii joi, 21 ianuarie, de la ora 19.00, în sala de spectacol pentru a audia un nou concert simfonic. Programul serii cuprinde: W. A.Mozart: - Divertisment în Si bemol major; J. S. Bach: - Dublu concert pentru două viori, în Re minor; W. A. Mozart: - Simfonia nr. 41 „Jupiterˮ în Do major.
Prima compoziţie, Divertismentul în Si bemol major, K. 137, de Wolfgang Amadeus Mozart, a fost compuăs în 1772 pentru două viori, violă şi violoncel. Seara muzicală va continua cu Dublu concert pentru două viori, în Re minor de Johann Sebastian Bach. Este un concert de vioară al epocii barocului târziu, pe care Johann Sebastian Bach l-a compus în 1730 şi este considerată una dintre cele mai de succes lucrări ale compozitorului.
Programul se va încheia cu Simfonia nr. 41 „Jupiterˮ în Do major, K. 551 de Mozart, considerată drept una dintre cele mai mari simfonii din muzica clasică.
Soliştii care vor concerta pentru melomanii orădeni sunt violoniştii Vlad Răceu şi Nagy Kalman. Având peste cinci sute de recitaluri și concerte în palmares, Vlad Răceu este considerat unul dintre cei mai apreciați violoniști ai generației sale. Interpretările sale se remarcă prin tehnică desăvârșită și timbralitate apropiată intonației vocii umane. Invitat permanent în festivaluri naționale și internaționale, Vlad Răceu concertează frecvent ca solist, dar și ca membru în numeroase ansambluri camerale. Îl întâlnim deseori în cadrul stagiunilor filarmonicilor din țară sub bagheta unor dirijori precum Gheorghe Costin, Gabriel Bebeșelea, Petre Sbîrcea, Jozsef Horvath, Janko Zsolt. Un pasionat al muzicii de cameră, Vlad este membru fondator al „Transylvanian Piano Trio”, alături de care aduce în atenția publicului repertoriul de mare popularitate, dar și lucrări dintre cele mai inedite. O încununare a numeroaselor sale apariții scenice o constituie deținerea funcției de solist concertist al Filarmonicii „Dinu Lipatti” Satu Mare începând cu anul 2019.
Nagy Kálman are un CV impresionant în cele mai importante oraşe din Transilvania, membru al orchestrei Filarmonicii „Transilvania” din Cluj-Napoca (2003), iar din 2006 concert-maestru al Orchestrei „Classica” din Cluj. Este membru al Filarmonicii din Ţinutul Secuiesc, al Cameratei Romanica şi al Orchestrei de Cameră „Noua Transilvania”. Din 2012 este membru al Orchestrei Festival „London Bucharest”, iar între 2012-2013 a fost membru al Orchestrei „Dohnányi” din Budapesta. În calitate de solist a concertat alături de filarmonicile din Târgu Mureş, Oradea, Cluj-Napoca, Satu Mare, Noua Orchestră Transilvană, Filarmonica din Ținutul Secuiesc, Orchestra Camerata Romanica din Cluj-Napoca și Camerata Michael Haydn, Harmonious Chamber Orchestra Osaka, colaborând cu importanţi maeştri dirijori din ţară şi de peste hotare. De numele lui se leagă și premiera mondială a lucrării Fantezie concertantă pentru vioară și orchestră de Ferdinand Weiss, înregistrat și lansat apoi cu sprijinul Asociației Compozitorilor din Austria de Jos (INÖK). Din 2013 deține funcția de concert-maestru al Filarmonicii de Stat Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.