Astăzi, 25 februarie, la Filarmonică - Rarități romantice, la Oradea
Filarmonica de Stat va găzdui astăzi, 25 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu – Bartók”, recitalul intitulat „Rarități romantice”.
Noutățile aduse pe toate planurile în domeniul muzical au atras din ce în ce mai mulți compozitori să scrie lucrări tot mai complexe. Compoziția a devenit extrem de tentantă și, odată cu ea, a crescut și concurența dintre muzicieni. Sigur, nu toți compozitorii au cunoscut o recunoaștere internațională care să dăinuie decenii în șir, însă, chiar și astăzi, noi lucrări ies la iveală din perioada romantică și numele compozitorilor câștigă o aură tot mai strălucită. În această categorie se încadrează și Heinrich Molbe, Robert Kahn și Carl Reinecke. Din creația celor trei compozitori din Germania și Austria fac parte lucrările care vor fi prezentate în cadrul recitalului „Rarități romantice”, care va avea loc astăzi, 25 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu – Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea. Soliști în cadrul evenimentului muzical vor fi cornistul Lorenzo Moroni, clarinetistul Alexandru Bolganschi și pianista Camelia Andone.
Lorenzo Moroni este prim-cornist la Filarmonica de Stat Oradea, îmbrățișând astfel atât arta instrumentală, cât și pe cea dirijorală. S-a născut la Gallarante, Italia, și a studiat cornul la Liceul de Muzică din Varese, continuând apoi studiile la Conservatorul Gaetano Donizetti din Bergamo. Din anul 1998, Lorenzo Moroni s-a stabilit la Oradea, susținând, în cadrul filarmonicii, recitaluri camerale și concerte în calitate de solist. În plus, a colaborat cu instituții de cultură din țară, precum Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu-Mare, dar și Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și cea Maghiară din Cluj-Napoca.
Bolganschi Alexandru s-a născut la data de 12 Februarie 1997, în orașul Ungheni (Republica Moldova). A studiat clarinetul de la vârsta de 8 ani, în cadrul școlii de muzică din orașul natal. A absolvit, ulterior, Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău, la clasa profesorului Simion Duja. În anul 2017 devine student la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secția clarinet, clasa profesorului Răzvan Poptean. A fost laureat al diferitor concursuri din țări diferite, precum: Cehia, Moldova, România, Germania. În calitate de solist, a interpretat Concertul pentru clarinet nr. 3, de Carl Stamitz, și Concertul pentru clarinet K.622, de Wolfgang Amadeus Mozart. În prezent, este angajat al Filarmonicii de Stat Oradea.
Camelia Andone este artist instrumentist în orchestra Filarmonicii de Stat Oradea și pianist acompaniator la corul instituției. Își desfășoară și o activitate pedagogică la Universitatea din Oradea, începând cu anul 2017, în calitate de profesor de pian și corepetiție. Născută în Oradea, a urmat cursurile Liceului de Arte, la clasa de pian a profesoarei Magyari Zsuzsa. Este absolventă a Universității Emanuel din Oradea, unde a obținut licența în Pedagogie Muzicală şi masteratul în Artă Muzicală, avându-l ca pedagog pe pianistul Daniel Goiți. În cadrul cercetărilor doctorale de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, a aprofundat repertoriul muzicii ruse și cel al muzicii neoclasice pentru două piane, alături de pianista Ana Ruth-Maior. Ca și apreciere pentru evoluția artistică a primit bursă de excelență din partea Organizației Kiwanis Art Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.