Autorul piesei, Csaba Székely, s-a întâlnit cu orădenii - Spectacolul Floare de mină, reprezentaţie jubiliară
Teatrul de Vară din Cetatea Oradea a găzduit, sâmbătă, cea de-a 50-a reprezentaţie a spectacolului Floare de Mină, o producţie a Teatrului Szigligeti. Publicul a fost aşteptat de la ora 19.00, când a avut loc o întâlnire cu autorul piesei, Csaba Székely iar spectacolul a început de la ora 20.30.
Dramaturgul Csaba Székely a devenit popular în anul 2009, atunci când piesa lui radiofonică, intitulată „Do You Like Banana, Comrades?” (Vă plac bananele, tovarăși?), a câștigat concursul de dramaturgie al BBC Radio. Au urmat alte piese care s-au bucurat de succes în ţară şi în străinătate. De un succes remarcabil s-a bucurat Trilogia Minelor, care a fost lansată în anul 2011, cucerind ulterior scenele Europei. Trilogia a fost urmată
de alte piese apreciate, din care amintim „Mihai Viteazul” sau „10”, cea din urmă fiind câştigătoarea premiului pentru cel mai bun text dramatic maghiar, oferit de Breasla Criticilor din Ungaria. Întâlnirea orădenilor cu autorul Csaba Székely a fost un eveniment organizat în colaborare cu Revista Culturală „ Várad”. Alături de dramaturg au participat la discuţii István Hunyadi, regizorul spectacolului, Judit Simon, critic de teatru, redactor al Revistei Culturale „Várad”, respectiv Orsolya Bozsódi-Nagy, secretar literar al Teatrului Szigligeti. Prima parte a Trilogiei Minelor, spectacolul „Floare de mină”, a fost realizată în cadrul unui workshop organizat de Teatrul Szigligeti. Acțiunea spectacolului se desfășoară în realitatea rigidă și monotonă a unui sătuc din Transilvania. Piesa vorbește cu un umor aparte și o ironie aspră despre o societate aflată în declin, a cărei dezvoltare a fost blocată din pricina membrilor care nu se simt cu adevărat integraţi în comunitate și încearcă din răsputeri să mențină o fericire aparentă. Când o echipă de filmare îi întreabă despre numărul alarmant al sinuciderilor din sat, ei declară cu mândrie că păstrează tradițiile, conștienți de responsabilitatea pe care o poartă. În realitatea tragicomică a satului, doar caraghiosul Illés vede situația cu claritate, pe el însă nici medicul satului, nici vecinul, ocupat cu problemele proprii, nici frumoasa sa soră vitregă, sau soția lui, nu îl iau în serios. Piesa a fost jucată pentru prima dată în Oradea sub formă de teatru-lectură, iar din 2016, la cererea publicului, trupa a inclus-o în repertoriu. În cei patru ani de la premieră, spectacolul „Floare de mină” a fost selectat la nenumărate festivaluri din Ungaria și România și a fost jucat în toate teatrele din Transilvania.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.