În sala de cultură a Bibliotecii Virtuale Elit, a continuat tradiția de a evoca, în prima zi de joi a fiecărei luni, personalitatea scriitorilor și poeților din literatura națională și internațională.

La ediția din luna mai, programul desfășurat în cadrul Clubului de poezie a fost destinat evocării vieții și creației poeților: Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Gârleanu - călugar franciscan OFM.conv.

Prof. Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii virtuale Elit, a prezentat, din literatura internațională, personalitatea, operele și viața lui Amos Oz, cel mai important prozator și eseist israelian. Opera sa e tradusă în peste 40 de limbi, iar printre cele peste 30 de premii și distincții primite de autor se numără: Premiul Príncipe de Asturias pentru literatură (2007), Premiul Heinrich Heine (2008) și Premiul Franz Kafka (2013).

Partea a doua a Clubului de poezie a fost destinată lui Lucian Blaga, născut la 9 mai 1895, la Lancrăm, lângă Sebeș, poet și filosof propus pentru Premiul Nobel pentru literatură. Cu o documentare foarte bogată și edificatoare, prof. Octavia Vesa a evocat viața și operele poetului Lucian Blaga, prin nominalizarea celor mai importante și cunoscute creații ale acestuia, dar și prin implicarea în activitatea diplomatică și politică a perioadei în care a trăit. Au recitat din creațiile poetului: prof. Octavia Vesa, ing. Miorița Săteanu, ec. Aneta Cozma și arh. Florica Mera, membre ale Clubului de poezie. Dintre poemele prezentate, s-a evidențiat poezia recitată de Pascu Hetes, din volumul „Sonetele Lancrămului”, autor Pașcu Balaci.

A urmat o deosebit de plăcută întâlnire cu lucrările poetului Tudor Arghezi, oferite în cadrul acestei întâlniri de prof. Nona Herdeanu Tudor.

Pe numele său real, Ion N. Theodorescu, Tudor Arghezi s-a născut la 21 mai 1880, la Bucureşti, într-o familie originară din Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Începând cu anul 1912, poetul publică, sub pseudonimul Tudor Arghezi, versuri, pamflete şi articole polemice în publicaţiile „Facla”, „Viaţa Românească”, „Teatru” sau „Rampa”. Din cuprinsul acestor volume au recitat: prof. Nona Herdeanu Tudor, prof. Leontina Costruț, prof. Florin Rodica Denuț și arh. Florica Mera, membre ale Clubului de poezie.

În partea a treia a evenimentului, ing. Othilia Groza a transpus participanții într-un moment subtil al unei atmosfere de traducere a sentimentelor de credință prin prezentarea poetului - călugăr franciscan Ion Gârleanu, de la a căruia naștere se împlinesc anul acesta 130 de ani. A fost un frate franciscan minor conventual, preot și paroh, poet și scriitor, bun grafician și talentat cântăreț, ctitor de biserici, spiritual al Seminarului greco-catolic din Oradea, membru de onoare al Societății de lectură „Ioan Gura de Aur”, colaborator al mai multor reviste catolice, iubitor și promotor al Devoțiunii la Inima lui Isus. Ion Gârleanu a fost un model de om cu viață sfântă. A avut o viață relativ scurtă (52 ani), dar plină de credință autentică și o pasiune arzătoare pentru cuvântul scris. În susținerea prezentării doamnei ing. Othilia Groza, au recitat poezii dedicate lui Ion Gârleanu poetul, prof. Aurel Horgos și prof. Leontina Costruț.

În încheierea evocărilor poeților comemorați în cadrul Clubului de poezie, Miorița Săteanu, coordonatoarea proiectului „Cetățeni activi la puterea treia”, a anunțat activitățile care se vor desfășura în lunile mai și iunie cu sprijinul prof. Mirela Silaghi, directoarea Bibliotecii virtuale Elit.