Filarmonica de Stat Oradea îți ține publicul aproape și pe perioada verii, în cadrul stagiunii estivale, intitulată INITIO 2024. Concertele vor avea loc în perioada 16 august – 6 septembrie și se vor desfășura în Cetatea Oradea și, în premieră, în Piața Unirii.

Inițiativa Filarmonicii orădene are ca scop prezentarea unor concerte memorabile, simfonice și vocal-simfonice, în spații neconvenționale, în lunile august și septembrie. Programele concertelor cuprind lucrări apropiate de sufletul ascultătorilor, fiind alese din muzica de film sau jazz, alături de ele fiind prezente și cele mai cunoscute piese din muzica clasică.

Ediția din 2024 a proiectului INITIO aduce pe scenă nume mari ale muzicii ușoare românești, cum sunt: Marcel Pavel și Luminița Anghel, dar și pe îndrăgitul dirijor și compozitor Andrei Tudor. De asemenea, în cadrul stagiunii estivale, pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu, deja cunoscut publicului orădean, va concerta sub bagheta lui Andrej Vesel, tânărul dirijor al Filarmonicii de Stat din Oradea. În plus, Steve Jazz Trio, care a încântat publicul orădean și vara precedentă, va urca din nou pe scena INITIO, alături de Corul Filarmonicii de Stat, condus de Kocsis-Holper Zoltán.

Stagiunea INITIO va debuta cu concertul de vineri, 16 august, va începe la ora 20.00, și se va desfășura în Curtea Interioară a Cetății Oradea. Andrei Tudor va dirija Orchestra Filarmonicii într-un program ce cuprinde coloane sonore din toate timpurile, ce vor purta ascultătorii prin lumea fantastică a filmului. Seara dedicată jazz-ului se va desfășura tot în curtea interioară a Cetății, în data de 23 august, la ora 20.00. Concertul este intitulat „Night and Day”, și va fi susținut de către Steve Jazz Trio, formație alcătuită din: István Bundzik la pian, Gyula Horváth la chitară bass și Gábor Kacsenyák la percuție. Celor trei soliști li se alături membrii Corului Filarmonicii de Stat Oradea, sub bagheta dirijorului Kocsis-Holper Zoltán, într-un program alcătuit nu doar din piese propriu-zise de jazz, dar și din sonorități ale tango-ului, prelucrări din muzica clasică și din faimoasa muzică a Broadway-ului american.

Marți, 27 august, de la ora 20.00, INITIO se mută în Piața Unirii. Concertul pop-simfonic care va avea loc în această seară, va reprezenta fuziunea dintre trecut și prezent, arătând, totodată, conexiunea dintre cele două genuri muzicale, precum și ideea că unul nu poate exista fără celălalt în secolul XXI. Conducerea Orchestrei Filarmonicii va aparține compozitorului și dirijorului Andrei Tudor, iar protagoniștii concertului vor fi Marcel Pavel și Luminița Anghel. Pe scenă, alături de ei, se va afla și corul de copii Enjoy Music și alți soliști. Concertul de vineri, 6 septembrie, va avea loc din nou în Curtea Interioară a Cetății din Oradea, începând cu ora 20.00. În această seară, muzica clasică se impune pe scena estivală într-un concert dirijat de Andrej Vesel, avându-l ca invitat pe pianistul Ioan-Dragoș Dimitriu.

Biletele sunt disponibile începând de azi, 22 iulie, la casa de bilete a Filarmonicii de Stat Oradea și online pe bilete.ro