Grupul de colindători de la Colegiul Tehnic nr 1. Vadu Crișului a colindat în cadrul Festivalului „Tradiții la Poarta Transilvaniei”, organizat duminică, 11 decembrie, de Școală Gimnaziala nr. 1 Bulz. Au fost prezentate obiceiuri de iarnă şi colinde.

 

Dintre obiceiurile româneşti, cel care a ajuns aproape să se identifice cu sărbătoarea Crăciunului este colindul de Crăciun. „Colindele sunt expresia cea mai vie a culturii teologice și duhovnicești populare a românului creștin ortodox. Ele sunt un memorial și o prelungire a Liturghiei și a slujbelor de Crăciun auzite în biserică. Ele sunt ecou și rodire a slujbei și sfințeniei Bisericii în sate și orașe, în casele creștinilor, întrucât inimile credincioșilor au devenit biserică, peștera din Betleem transformată în sălaș primitor pentru cer, casă de oaspeți în care Pruncul este preamărit de magi înțelepți!”, a spus, acum câţiva ani, cu ocazia Concertului tradițional de colinde al Patriarhiei Române,  Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Colindele sunt, deodată, eveniment contemporan, nou, dar și tradiție veche. Sunt izvoare de lumini şi bucurie. Ele sunt statornicie și prospețime; reprezintă legătura vie a credinței Bisericii și a iubirii ei față de Hristos-Domnul, ca răspuns al oamenilor la iubirea lui Dumnezeu Cel veșnic Care S-a făcut Om.

Ediţia a III-a a Festivalului „Tradiții la Poarta Transilvaniei”, organizat la caminul cultural din Bulz, a avut participanţi din județele Bihor, Cluj și Sălaj. Evenimentul a debutat cu grupul de colindatori „Florile Bulzului”, îndrumat de profesoarele Nicoleta Lazăr şi Romulica Stoica, urmat de grupul „Craii Apusenilor”, coordonat de prof. Mihaela Mocean. Colindătorii de la Şcoala Roşia - coordonator prof. Florentin Ciuhandu - au prezentat un buchet de colinde tradiţionale, specific zonei pe care o reprezintă cu drag. Corul format din elevi ai clasei a II-a şi ai clasei a VII-a de la Colegiul Tehnic nr.1 Vadu Crişului, coordonatori prof. Maria Mălai şi înv. Liana Bot, a prezentat colindele: Leagăn verde legănel, Sosit-a praznicul iară, Puica neagră. Zona etnografică Sub Meseş a fost reprezentata de grupul de colindatori „Cizerana”, iar grupul de datini şi obiceiuri al Şcolii Gimnaiale Săcuieu a îmbucurat publicul cu un recital de colinde specifice zonei în care trăiesc.Grupul de Stelari de la Şcoala nr. 1 Bulz, coordonat de prof. Nicoleta Lazăr, a vestit Naşterea Mântuitorului, un obicei păstrat pe această vale de sute de ani, iar grupul de colindatori ai Şcolii Gimnaziale Negreni a prezentat obiceiul colindatului din seara de Crăciun. Corul Şcolii Starciu, cel al Şcolii Gimnaziale „Aurel Munteanu” Valea Drăganului, cel din Sâg şi grupul „Datini Ciucene” au prezentat colinde tradiţionale, iar grupul „Vestea bună” a încântat publicul cu o piesă de teatru popular „La culesul mălaiului”.

În continuare, membrii grupului „Vestea bună”, coordonat de prof. Rodica But, au prezentat Corinda Feciorilor, iar Ansamblul „Mugur de dor” de la Şcoala Gimnazială Poieni a prezentat Colindatul la casa românului. Evenimentul s-a încheiat cu grupul „Ceata de colindători” din Bulz (coordonator prof. Livia Sferle), care a interpretat colindele Florile dalbe şi Iisuse, bine ai venit!

I.H.