Unul dintre cei mai apreciați medici neurologi din Bihor, Delia Terțan, încearcă să vindece sufletele tinerilor medici la început de drum, cu ajutorul literaturii. Anul acesta i-a apărut a treia carte „Cântecul tău”, o poveste tulburătoare despre speranță, iluzii și lupta cu un sistem corupt și bolnav.

„Cântecul tău” spune povestea unui tânăr în halat alb, dedicat alinării trupești și sufletești a „chinuiților nemuririi”. Val, personajul principal, este nevoit ca, într-o societate românească în eternă tranziție spre democrație, să înfrunte furcile caudine ale corupției, dictaturii, grandomaniei, oportunismului din sistemul medical șubred, bolnav, agonizant. Chemarea străbunilor de la Roșia Montana, valorile morale dobândite în familie, dar și cele personale, îi creează tânărului medic culoarul spre regăsire de sine și eliberare.

Întâlnirea cu oameni frumoși, simpli, empatici, dragostea profundă, plină de încercări, străinătatea cu treptele ei de urcat spre desăvârșire profesională, îi metamorfozează devenirea ca om și ca medic. Revenit la matca profesională, clinica începuturilor sale, asistă la prăbușirea temeliei ei sănătoase, dar firave, zidită de puținii colegi idealiști rămași. Justiția a îngenuncheat în fața lui Sauron.

Confor autoarei, cartea a aparut dupa doi ani de căutări, renunțări și emoții,  în urma cu aproape o lună, la editura Zupia, Iași.

„Acolo am intalnit cei mai senini, empatici și profesioniști editori. Ei sunt cei la care ma gândesc când spun că înainte de a iubi Iașiul boem nepereche în spirit și cultură, trebuie mai întâi să îl respiri. Romanul s-a născut cu spatele la halatul alb lăsat în cuier, în seri în care, „Redemption song” al lui Bob Marley devenea motivația și inspirația celor trăite sau a „câte ar fi putut să fie”. Cu un tânăr oncolog în familie, delicat și totusi, alegând să lupte cu împărăteasa tuturor bolilor, cancerul, am spus povestea unui tânăr medic, Val, nevoit să supraviețuiască, mai apoi să lupte și să învingă, într-un sistem medical șubred, bolnav, corupt, agonizant, sub gheara politicului. Chemarea străbunilor de la Roșia Montana, legendele moților de acolo cu uriașii frumoși hiperboreeni, cu viața boemă din Alburnus Maior de mai bine de un secol, valorile morale dăruite de părinți, dar și cele personale, îi fac culoar spre regăsire de sine și eliberare. Mitul eternei reîntoarceri se întâmplă și cu Val, tânărul oncolog”, explică Delia Terțan.

 

Cartea se adresează medicilor rezidenți

Conform autoarei, titlul cartii se refera la cântecul pe care îl primeste viitoarea mamă din Slava lui Dumnezeu, când stă la umbra copacului cu gândul la pruncul ce va fi rodul mirabilei semințe.

„După ce îl invață și viitorul tata, vii pe lume cu aceste armonii unice de care te vei însoți prin viață - când ești încreștinat, la majorat, la cununie, până la marea trecere. Când ești ispitit să faci o faptă necuvincioasă, comunitatea se apropie în cerc de tine și îți cântă acel cântec, readucându-te la puritatea și identitatea ta dintru început. Am transcris acest cântec cu empatie și emoție în povestea personajelor pe care le-am cunoscut sau imaginat, ajungând să le iubesc mai mult la fiecare corectură. Amintirile, întamplările cu profesorii noștri de la UMF, mi-au provocat zâmbete și nostalgii, căci toate se întamplaseră odată „pe aripa dulcei tinereți”. Nu le-am lăsat să moară, susține autoarea.

Conform acesteia, cartea se adresează medicilor rezidenți care rămân acasă sau care pleacă în lume pentru desăvârșire profesională sau pentru o pâine și revin descurajați de rugina mentalităților învechite, dictatoriale, blazate sau superficiale.

„Apoi se adresează moților mei dragi de care sunt legată prin cordon ombilical indestructibil, bunicii mei paterni odihnind la masa umbrelor la Lupșa, lânga Roșia Montană”, mai spune medicul.

Delia Terțan s-a născut la Marghita și este medic primar neurolog, doctor în medicină la Spitalul Clinic CF Oradea. A publicat până acum trei volume: „A doua schimbare la față” (2010), „Raportul de gardă” (2021) și „Cântecul tău” (2024).

A câștigat mai multe premii literare, printre care: premiul III la Festivalul Internațional de Creație Literară „Vis de toamnă”, ediția a X-a, 2022 secțiunea poezie, premiul al II-lea la Festivalul-concurs de poezie Emandiana Pecica, ediția a IV-a 2023, Premiul III la Festivalul Național de Literatură „Armonii de primăvară”, ediția a XLV-a, Vișeul de Sus, 2023, secțiunea Volum de proză scurtă, premiul III la Concursul național de creație literară, traducere, artă plastică „Laudă semințelor celor de față și-n veci tuturor!”, Sebeș-Lancrăm, 2023, secțiunea eseu, premiul I secțiunea „Poezie” la Concursul Internațional Literar Nicomah, ediția a V-a, 2023, premiul I la Concursul național Eminescu, un vis în așteptare, ediția a II-a 2023-2024, secțiunea proză-manuscris.    

Cartea „Cântecul tău” se poate comanda pe site-ul zupia.ro.