Compozitorul Eugen Mamot, la Oradea - "Cântec de dor, Basarabia"
Artist al poporului din Republica Moldova şi membru al Uniunii Compozitorilor din România, dirijorul şi compozitorul Eugen Mamot este prezent astăzi la Oradea, în cadrul unui concert de excepţie realizat cu ocazia aniversării a 96 de ani de la Unirea cu Basarabia.
Astăzi, de la ora 18.00, la Filarmonica de Stat Oradea, are loc spectacolul "Cântec de dor, Basarabia", organizat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Școala de Arte "Francisc Hubic", Asociațiile Culturale "România în lume" și "PRO Basarabia și Bucovina", Filiala Menumorut - Bihor, Uniunea "Vatra Românească" - Filiala Bihor și Colegiile Tehnice "Transilvania" și "Mihai Viteazul". Invitatul special al eevenimentului este dirijorul, compozitorul, profesorul şi autorul de manuale Eugen Mamot. Artist al Poporului şi membru al Uniunii Compozitorilor din România, Mamot s-a născut la 30 ianuarie 1941, în satul Clococenii Vechi, raionul Glodeni. A absolvit două specialităţi - dirijat coral (1968) şi teoria muzicii şi compoziţiei (1984) - la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chişinău (astăzi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice). Până în prezent şi-a desfăşurat activitatea profesională în mai multe instituţii: profesor şi director la Şcoala de muzică din Ungheni, inspector şi şef de direcţie la Ministerul Culturii, director al Centrului Republican de Creaţie Populară, redactor-şef la Redacţia Muzică a Radioteleviziunii Moldova, lector la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu", conferenţiar la Universitatea Pedagogică "Ion Creangă", director artistic şi prim-dirijor al Studioului muzical coral "Lia-Ciocârlia", profesor de educaţie muzicală şi dirijor al Corului de copii "Şoimii" la Liceul "Mihai Viteazul" din Chişinău. Autor a peste 300 de creaţii vocal-simfonice, instrumentale, corale sau pentru copii, Mamot a primit ordinul "Gloria Muncii" și titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova. A elaborat mai multe manuale şcolare de muzică, materiale didactice, culegeri de cântece, articole de specialitate. Este membru al Uniunii Muzicienilor, Uniunii Compozitorilor şi Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova, al Uniunii Compozitorilor din România. Deţine Medalia "Eminent al culturii" şi titlul "Maestru Emerit al Artei".
Spectacol dedicat Unirii
Spectacolul din această seară este dedicat aniversării a 96 de ani de la Unirea cu Basarabia. Pe muzica celebrului compozitor, pe versurile poeţilor basarabeni Grigore Vieru şi Nicolae Mătcaş, vor suţine un impresionant recital artiştii Georgiana Jecu - soprană, Sergiu Chirilă - tenor, Marian Boboia - bariton, Florin Avram - vioară, Trendler Maria - violoncel, Kövesdi Karolina - flaut şi Bogdan Bódis Ádám - pian. Îniante de concert, în foaierul Filarmonicii de Stat, publicul este invitat să admire expoziţia fotografică "Simfonia Naturii", a artistului Sofalvi Istvan. Intrarea la acest spectacol este liberă.
Citat:"cu ocazia aniversării a 96 de ani de la Unirea cu Basarabia." Întrebare: cine sau ce s-a unit cu Basarabia cu 96 de ani în urmă?