Concert simfonic excepţional dedicat Femeii - Vioara lui Enescu, la Oradea
Pentru că se apropie ziua de 8 martie, Filarmonica de Stat Oradea vine în întâmpinarea femeilor cu o dedicaţie muzicală de excepţie. Uverturi din opere şi operete celebre, toate purtând nume de femei, vor fi oferite în cadrul unui concert simfonic deosebit. Solistul concertului, violonistul Gabriel Croitoru, va cânta pe vioara Guarnieri 1730, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.
Spectacolul dedicat Zilei Femeii, va avea loc joi, 6 martie, de la ora 19.00. Repertoriul a fost propus chiar de maestrul Romeo Râmbu, dirijorul concertului. "Iniţial m-am gândit la cupluri celebre, cum sunt "Romeo şi Julieta", sau "Tristan şi Isolda", apoi mi-am dat seama că ele sunt celebre prin tragismul lor şi am căutat alt repertoriu", spune Râmbu. "Am hotărât să alegem uverturi din opere şi operete celebre, cu nume feminin. Este un program special, frumos, la care violonistul Gabriel Croitoru a venit cu completările potrivite", explică dirijorul. Astfel, orădenii vor asculta "Uvertura Dama de Pică" (Fr. Von Suppe), "Meditaţie din opera Thais" (J. Massenet), "Zapateado" (P. De Saraste), "Marş triumfal din opera Aida" ( G. Verdi), "Salut d'amor", op 12 (E. Elgar), "Schon Rosmarin" (Fr. Kreisler), "Italianca din Alger" (G. Rossini), "Nevestele Vesele din Windsdor" (O. Nicolai), "Libesfreude" şi "Libesleid" (Fr. Kreisler), "Vals" (Gh. Mustea), "Uvertura Norma" (V. Bellini) şi "Fantezia Carmen" (P. De Sarasate). Valsul compus de Gheorge Mustea, dirijor şi compozitor al Orchestrei Radio din Chişinău, se va auzi în premieră naţională la Oradea. În completare, violonistul Gabriel Croitoru a precizat că astfel de concerte, cu tematică, sunt din ce în ce mai populare în România şi au succes la public.
Vioara lui Enescu, în concert
Cu peste 1000 de apariţii scenice, Croitoru are o triplă postură: solist-concertist al Formaţiilor Muzicale Radio din cadrul Filarmonicii "Paul Constantinescu" Ploieşti, vioara I a Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii Transilvania din Cluj şi profesor universitar dr. la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Orădenii vor avea ocazia de a-l asculta pe solist cântând pe vioara care i-a aparţinut marelui George Enescu. Vioara Guarnieri, cunoscută şi sub numele de "Catedrala", pentru acordurile sale impunătoare, dateaza din 1731 şi poartă semnătura lui Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesu), unul dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. Valoarea ei este comparabilă doar cu instrumentele realizate de Stradivari. Cumpărată de George Enescu, din fonduri proprii, a fost donată în 1956 muzeului "George Enescu", proaspăt înfiinţat. De la moartea marelui compozitor, vioara nu a mai fost folosită în niciun concert, până când, în 2008, prin concurs, i-a fost atribuită violonistului Croitoru. Inainte de atribuire, vioara Guarnieri a fost reparată la Cluj, de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că instrumentul nu şi-a pierdut niciuna din calităţile iniţiale. Valoarea viorii este estimată la două milioane de dolari.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.