Concert simfonic la Filarmonică - 130 de ani de la moartea lui Ceaikovski
Filarmonica de Stat Oradea dedică compozitorului rus Piotr Ilici Ceaikovski concertul de joi, 9 noiembrie, comemorând 130 de ani de la trecerea sa în eternitate.
La finele secolului al XIX-lea, se stingea din viață unul dintre cei mai prolifici compozitori care au existat vreodată. Piotr Ilici Ceaikovski a murit la Sankt Petersburg, în 6 noiembrie 1893, la vârsta de 53 de ani. Lăsând în urma sa o moștenire muzicală impresionantă și de o valoare inestimabilă, Ceaikovski reprezintă, chiar și astăzi, cea mai marcantă personalitate din lumea muzicii, pe care a avut-o Rusia (respectiv Imperiul Țarist) vreodată.
Filarmonica de Stat Oradea dedică compozitorului rus concertul de joi, 9 noiembrie, comemorând 130 de ani de la trecerea sa în eternitate. Evenimentul va avea loc în sala de concerte „Enescu - Bartók” și va începe la ora 19.00. Protagoniștii concertului sunt dirijorul Mircea Pădurariu și violonista Irmina Trynkos. Așa cum este de la sine înțeles, repertoriul cuprinde două lucrări din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski: Concertul pentru vioară în Re Major, op. 35 și Simfonia nr. 6 în Si minor, op. 74, denumită și „Patetica”.
Dirijorul Mircea Pădurariu
A început să studieze pianul la vârsta de 7 ani, sub îndrumarea profesoarei Anca Borcea, în cadrul Colegiului de Artă „Carmen Sylva”, din Ploiești. Din anul 2010, a fost admis la Universitatea Națională de Muzică din București la secția dirijat, clasa conf. univ. dr. Petru Andriesei. După finalizarea studiilor de licență, a continuat cu studiile de Master, sub îndrumarea conf. dr. Horia Andreescu. De asemenea, a participat la masterclass-uri susținute de Christian Badea, Cristian Măcelaru, Enrique Garcia și alții. În anul 2015, a debutat în calitate de dirijor, la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Pitești, urmând apoi Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, formându-se o colaborare frumoasă și de lungă durată. Trei ani mai târziu, a fost numit dirijor principal al ansamblului „Archaeus”, făcând ca muzica contemporană să prindă viață în diferite săli din București, dar și Bacău sau Tecuci. Mircea Pădurariu a activat și în calitate de sufleor colaborator al Operei Naționale București la spectacole precum: Don Carlos, Cavalleria Rusticana și Pagliacci, Otello, Samson și Dalila și altele. De asemenea, a devenit dirijor asistent al maestrului Tiberiu Soare la premierele titlurilor: Tosca, Turandot, Lohengrin, Don Carlos și Don Giovanni. Anul 2021 a fost unul marcant în cariera lui Mircea Pădurariu, obținând mai multe premii în cadrul Concursului Internațional de dirijat „Ionel Perlea” de la Slobozia. În același an, a debutat pe scena Filarmonicii din Brașov, alături de orchestra simfonică și grupul vocal Anatoly.
Solista Irmina Trynkos
Este o tânără violonistă de origine greco-poloneză. Tinerețea ei zbuciumată au facut-o să devină un mediator de neîntrecut între lucrările de muzică clasică și contemporană și publicul nou, în care se regăsesc mulți tineri. Violonista a colaborat cu dirijori importanți de pe scenele internaționale, printre care se numără Neeme Järvi. A susținut concerte la Berliner Philharmonie, Slovak Philharmonic Cadogan Hall, Wigmore Hall, Queen Elizabeth Hall, Toronto Centre for Arts, Shanghai Concert Hall și Concertgebouw Amsterdam. A înregistrat primul său CD cu Royal Philharmonic Orchestra, devenind un best-seller Naxos și fiind clasat între primele 20 de discuri din cadrul Special Classic Charts. Succesul Irminei Trynkos s-a reflectat în turneul susținut în China, în sălile Shanghai Oriental Art Centre, Chongqing Guotai Arts Centre și Guangzhou Opera House. Înregistrările făcute de tânăra violonistă au fost difuzate pe diferite posturi de radio, printre care BBC3, Radio 4 Netherlands, Kol Ha Musica, Polish Radio 2, Concertzender, KulturRadio, Radio New Zealand și altele.
Biletele pentru concertul de joi s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.